Amsterdam, 30 november 2017: Sociale Kruidenier

Kruidenier in kerk helpt Amsterdammer in armoede

Donderdag 30 november opent de Sociale Kruidenier een tweede vestiging in de kerk de Ark in Amsterdam Noord. De kerken in Amsterdam Noord werken samen om de schappen van de winkel te vullen zodat buurtgenoten die klant zijn van de voedselbank hier boodschappen kunnen doen.

Bijna twee jaar geleden opende de Sociale Kruidenier, een project van de Protestantse Diaconie haar deuren in een kelder in de Amsterdamse binnenstad. Klanten van de Voedselbank krijgen maandelijks een tegoed om producten te kopen in de alternatieve supermarkt. Op deze manier kunnen zij hun voedselpakket aanvullen met lang houdbare producten en verzorgingsmiddelen. De Sociale Kruidenier is, zoals de naam al zegt, meer dan een winkel. Het is ook een plek van ontmoeting en er worden trainingen aangeboden rond diverse thema’s.

De voorziening blijkt in een grote behoefte te voorzien. Meer dan 300 huishoudens uit de hele stad maken er inmiddels gebruik van en dit aantal groeit snel. Een tweede vestiging is daarom broodnodig. Opbouwwerker Huub Waalewijn: `de Protestantse Kerken in Amsterdam Noord hebben de handen ineengeslagen en stellen graag de ruimte in kerkgebouw de Ark beschikbaar voor de winkel. Samen met vrijwilligers uit de buurt zal hier de winkel worden gerund en is de kerk de plek waar naast de viering op zondag doordeweeks boodschappen worden gedaan.’

De producten die bij de Sociale Kruidenier te koop zijn, zijn deels afkomstig uit inzamelingsacties het andere deel wordt ingekocht. Voor de opening zamelen gemeenteleden producten in zodat de winkel op 30 november gevuld is. De feestelijke opening vindt plaats op donderdag 30 november om 15u in de Ark, Aakstraat 60. Erna Berends, van de bestuurscommissie Amsterdam Noord zal de officiële opening verrichten. De Straatklinkers zorgen voor de muziek.

Foto: persbericht Protestantse Diaconie Amsterdam, 20 november 2017.