And now Barack O'Unity

Een belangrijk moment, of je nu rood koos of blauw, gay bent of straight, rijk of arm, white of black of hispanic of aziaat. Al in zijn eerste speech als nieuw gekozen president van de USA verwoordde Barack Obama het belang van eenheid. 'Dit is niet een collectie individuen, een serie rode en blauwe staten, dit zijn de Verenigde Staten van Amerika', betuigde de Democratische winnaar van de verkiezingen.

'He strucks the notes of unity, and that is exactly the right speech at the right moment', aldus een voormalige speechschrijver van Reagan en Bush op de BBC-televisie. Hij gaf daarmee aan dat juist dat accent op eenheid wezenlijk is voor iedere nieuwe president.

Barack Obama is de eerste gekleurde president van de Verenigde Staten. De zwarte politicus  neemt intrek in het Witte Huis, vijfenveertig jaar nadat ds. Martin Luther King de gevleugelde woorden sprak: Ik droom van de dag dat mijn kinderen niet worden beoordeeld op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter. Ds. Jesse Jackson kwam in beeld met tranen in zijn ogen, terwijl hij luisterde naar de toespraak van Obama in Chicago.

Oecumenisch Bulletin

De Raad van Kerken komt in de loop van de maand november met een nieuwe uitgave van het Oecumenisch Bulletin. Drs. Mijnke Bosman schrijft daarin een column, waarin de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en de benoeming van Aboutaleb als burgmeester van Rotterdam in één adem worden genoemd.

Mensen die nog geen abonnee zijn op Oecumenisch Bulletin kunnen zich melden via info@raadvankerken.nl. Een abonnement is gratis. Het blad verschijnt drie keer per jaar als informatiemagazine en twee keer per jaar als themanummer. In de laatste editie van het jaar is een acceptgiro toegevoegd, waarin om een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd.

Een emotionele ds. Jesse Jackson