Gastvrije huiskapel in Mabolo

Afgelopen augustus bezocht ik met mijn vrouw en onze twee zonen Mabolo,

Te gast in de huiskapel van
Lydia Pepito in Mabolo!

Lydia Pepito viert haar 75-ste verjaardag te
midden van haar buren!

Het beeld van Santo Nino heeft een promi-
nente plaats naast het Mariabeeld!

In bijna alle huizen op Cebu zijn er
huisaltaartjes. Daarnaast een afbeelding
van de ‘Vrouwe Van Alle Volkeren’ !

een wijk in Cebu City op het eiland Cebu op de Filipijnen. Mijn vrouw komt uit Mabolo. Een groot deel van haar familie woont er. Achter haar ouderlijk huis woont Lydia Pepito met haar kinderen en kleinkinderen.

Op de woensdag tijdens de eerste week van ons verblijf vierde ze haar 75-ste verjaardag. We werden uitgenodigd op de party. In haar huisje heeft ze een kapel ingericht, compleet met een altaar en knalrode kerkbanken. “We doen er regelmatig een noveen ter ere van Signor Santo Nino. Jullie zijn van harte welkom mee te doen”, zegt Lydia. Santo Nino betekent letterlijk 'heilig kind' en verwijst naar het beeld van het Jezuskindje, een geschenk van de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaen in 1521 aan Koningin Juana van Cebu toen zij zich liet dopen.

In nagenoeg alle huizen van Cebu tref je replica’s van het beeld aan op kleine huisaltaartjes. Voor dat men naar school of het werk gaat staat men even stil bij Santo Nino met een kort gebed. Je komt Santo Nino op Cebu overal tegen, in winkelcentra, in taxi’s en op het vliegveld. Pas gehuwden zie je met een beeld van Santo Nino over straat naar de kerk gaan om het daar te laten wijden. Het hoort steevast bij de huwelijkscadeaus. Ook wij kregen destijds zo’n beeld cadeau tijdens ons huwelijk. In de huiskapel van Lydia Pepito neemt het beeld van Santo Nino een prominente plaats in naast het Mariabeeld.

“Elke vrijdag bidden we er met de buurtgenoten een rozenhoedje om de Heilige maagd te groeten”, zegt Lydia. We worden uitgenodigd mee te doen. Het gaat rond dat we uit het land van de ‘Vrouwe Van Alle Volkeren’ komen. Bij de buren verderop hangt in de woonkamer een afbeelding van Maria van Amsterdam, evenals in sommige parochiekerken op het eiland. Bij grote feesten komt er een priester naar de huiskapel van Lydia Pepito. Hij gaat daar dan voor in gebed voor alle mensen uit de buurt. Iedereen is welkom. Na afloop is het er gezellig. De buurtgenoten delen lekkernijen met elkaar zoals mango’s, gekookte pinda’s en ticharon, een plaatselijke delicatesse van knabbelspekjes.

Berry van Oers

Eerder gaven we het verhaal door van Paul van Geest (rooms-katholiek). Klik hier

en Pauline Vervoorn. Klik hier