Amsterdam, 1 juli 2017: Landelijke Bezinningsdienst afschaffing slavernij.

1 juli 2017: Koningskerk, Amsterdam
Landelijke Bezinningsdienst in het kader
van de afschaffing van de slavernij
Aanvang: 10.30 uur
Ter gelegenheid van de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen wordt op initiatief van de Evangelische Broedergemeente Nederland en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) een Landelijke Bezinningsdienst gehouden. Deze kerkdienst wordt georganiseerd door de Evangelische Broedergemeente Amsterdam-Stad & Flevoland en de Evangelische Broedergemeente Amsterdam-Zuidoost.

Iedereen, ongeacht levensbeschouwing en/of culturele achtergrond- wordt hierbij uitgenodigd. De dienst zal in het teken staan van gedenken en het samen vieren van de vrijheid. De dienst begint zaterdag 1 juli 2017, om 10.30 uur in de Koningskerk, Van 't Hofflaan 20 in Amsterdam. U bent van harte welkom! Voorganger is ds. Humbert Hessen, bisschop van de Broedergemeente. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting tot 12.30 uur. U kunt zich voor het bijwonen van de dienst tot donderdag 22 juni 2017 aanmelden via: ebgninfo@ebg.nl.

1 juli 2017: Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden. Aanvang: 13.15 uur
Op 1 juli 2017 vindt de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark te Amsterdam. Aanvang: 13.15 uur. Herdacht wordt dat het dit jaar 154 jaar geleden is dat Nederland formeel de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Tevens is het 15 jaar geleden dat het Nationaal Monument Slavernijverleden onthuld werd. Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) is verantwoordelijk voor de jaarlijkse organisatie van de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, die live door de Publieke Omroep op televisie zal worden uitgezonden.

Clarence Seedorf is de keynote speaker tijdens de Nationale Herdenking. Seedorf is een van de succesvolste Nederlandse voetballers aller tijden. Hij won onder meer vier keer de Champions League en werd de eerste voetballer ter wereld die dit deed met drie verschillende clubs. Sociaal-maatschappelijk is hij wereldwijd actief via zijn stichting Champions for Children Foundation. Daarnaast is Seedorf Legacy Champion van de Nelson Mandela Foundation en Union of European Football Associations (UEFA) ambassadeur tegen racisme in het voetbal.

Over de afschaffing van de slavernij door Nederland
Op 1 juli 1863 proclameerde Nederland de formele afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In Suriname werden de 'vrijgemaakten' verplicht om nog tien jaar, onder staatstoezicht te blijven werken. Op de voormalige Nederlandse Antillen voerde Nederland het paga-tera (deelpacht) systeem in. Daarmee was de 'vrijheid' van de tot slaafgemaakten louter een papieren aangelegenheid, een substantieel deel bleef op de velden werken als deelpachters.

Bron: Nieuwsbrief Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), juni 2017.

Afbeelding: Koningskerk, Amsterdam. Foto: Reliwiki.