Zeeland, 5-27 augustus 2017: 500 jaar protestant

In 2017 bestaat het protestantisme 500 jaar. Veelkleurig, dynamisch en actueel; waard om samen te vieren. Naast en met verschil-lende kerkgenootschappen en oecumenische organisaties herdenkt en viert de Protestantse Kerk in Nederland de Reformatie. Van 21 oktober 2016 tot 31 oktober 2017 vieren we dat 500 jaar geleden een vernieuwingsproces begon, dat de kerk en de wereld fundamenteel heeft veranderd. In de campagne 2017: 500 jaar protestant staan de vele kanten van het protestantisme centraal. Tijdens de campagne-estafette ‘Als een lopend vuur’ komt elke maand een ander thema aan bod, uitgewerkt door de verschillende provincies. De estafette is in Limburg begonnen; in augustus 2017 is Zeeland aan de beurt.

Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg. Deze haast mythische gebeurtenis en de uitwerking hiervan, wordt vaak gezien als het begin van de Reformatie en van wat we nu ‘protestantisme’ noemen: een vernieuwingsproces dat de kerk en de wereld heeft veranderd. In 2017 staan we hierbij stil en kijken we vooruit. Naast en met verschillende kerkgenootschappen, oecumenische organisaties en gelegenheidscoalities herdenkt en viert de Protestantse Kerk in Nederland 500 jaar protestantisme. Een van de activiteiten is een estafette met als titel ‘Als een lopend vuur’, door alle provincies van het land. Elke provincie heeft een eigen thema gekregen om één aspect van het veelkleurige protestantisme te belichten.

Elke maand van oktober 2016 tot en met oktober 2017 is een van de provincies aan de beurt. Bij deze estafette hoort een kaars die als een licht door heel Nederland, van provincie naar provincie wordt doorgegeven. Bij de kaars hoort een koker; van elke provincie zit er in deze koker een stelling. In augustus 2017 is dat Zeeland. Onze provincie heeft als thema: levenskunst. Op vier plekken in onze provincie zijn werkgroepen enthousiast aan de slag gegaan om een mooi programma te maken. U leest er alles over in dit boekje. U kunt tentoonstellingen bezoeken, u laten verrassen door kunst en een bonte geschiedenis van typisch protestantse voorwerpen, of lekker fietsen door het landschap van de Bevelanden tijdens een kerkenpadtocht, picknicken bij het beeld van Valerius in Veere, en nog veel meer. Kom, doe mee, laat u verrassen en inspireren door wat (kleine) protestante gemeenschappen vandaag de dag vieren en beleven aan hun geloof, dat hun helpt te leven, elke dag. De kunst om iets van het leven te maken is de kunst het leven te ontvangen uit Gods hand. Dat is protestantse levenskunst in een notendop.

Namens de werkgroepen,
Gerrit Klein (van 1998 tot 2017 predikant in Zeeland)

Downloads: boekje | programma [PDF]

Afbeelding: Grote of Maria Magdalenakerk, Goes, een van de locaties. Foto: Raad van Kerken.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan