Doorstroomhuis

Naar aanleiding van de aanscherpingen m.b.t. BBB in Amsterdam hebben verschillende organisaties de gemeente het plan voorgelegd om een zgn Doorstroomhuis te creëren. Asielzoekers die aankloppen bij het Vreemdelingenloket van de gemeente hebben soms last van fysieke problemen, traumatische ervaringen en zijn gestrest van het straatleven. Daardoor vraagt een goede analyse van de situatie om meer tijd dan één intakegesprek aan het loket. Het is nodig de tijd te nemen om een vertrouwensrelatie op te bouwen die noodzakelijk is om ook de dieper liggende gebeurtenissen en feiten naar boven te krijgen.

Daarom pleiten Protestantse Diaconie/Wereldhuis, ASKV/ Steunpunt Vluchtelingen, Taakgroep Vluchtelingen, Dokters van de Wereld e.a. voor een Doorstroomhuis waarbij de doelgroep voor twee tot drie maanden kan verblijven in een 24/7 opvang en waar vanuit rust naar hun situatie wordt gekeken. In die periode kunnen deskundigen, zoals artsen, psychologen, maatschappelijk werkers en juristen met cliënten in gesprek gaan om duidelijk te krijgen met wie we te maken hebben, welke behandeling, traject of begeleiding nodig of mogelijk is en welke vorm van opvang daarvoor het meest geschikt is. De organisaties stellen de gemeente voor op deze manier goed gebruik te maken van de ruim aanwezige expertise in de stad: Dokters van de Wereld, Equator, GGD en Mentrum (JOT - bij verslavingsproblematiek) voor de medische diagnose, Vluchtelingenwerk en ASKV voor de juridische analyse en hulpverleners voor het sociaal en maatschappelijk werk (zoals HvO, Equator en Centrum ’45, counseling en/of activering volgens de Wereldhuis methode).

10 mei: Gemeenteraad over BBB en Doorstroomhuis
Bij bespreking van het Jaarplan Vluchtelingen 2017 in de gemeenteraad op 10 mei hebben Groen Links en D66 twee moties ingediend (en stevig bepleit) over de nieuwe criteria voor de BBB en het plan voor het Doorstroomhuis. Uitkomst: de kwestie komt weer in de raadscommissie, de criteria voor toelating worden voorlopig niet aangescherpt. In de laatste bijeenkomst van de Taakgroep Vluchtelingen werd gemeld dat in de praktijk inderdaad blijkt dat de nieuwe criteria nog niet worden toegepast. Bovendien toonde Anne Klerks, die bij de gemeente Amsterdam verantwoordelijk is voor het Jaarplan Vluchtelingen van de gemeente, zich positief over het voorstel voor een Doorstroomhuis. Dat is winst! Het geeft ruimte om verschillende onderdelen van het plan Doorstroomhuis verder uit te werken. Voortdurende lobby is geboden om dit voorstel op de agenda te houden.

Bron: Nieuwsbrief 7 Taakgroep Vluchtelingen Raad van Kerken Amsterdam - juni 2017

Afbeelding: Dam, Amsterdam. Foto: Ir. Jan van der Kolk.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan