Verkade 'slavenvrij'

De fabrikant Verkade produceert vanaf 1 oktober voor 100% 'slavenvrij'. Het betekent dat de hele productieketen gebeurt volgens de regels van de Faire Trade. Alle Verkaderepen, bonbons, chocoladeletters zullen voortaan het Max Havelaar keurmerk dragen. De prijzen zullen daardoor wel stijgen.

Het is de eerste grote producent die volledig op Faire Trade overstapt. Dit is een geweldig succes dat Solidaridad bereikt heeft na jarenlange arbeid met telkens kleine markten openen voor Faire Trade.

Yosé Höhne - Sparboth, namens de basisbeweging lid van de Raad van Kerken, merkt op: "Het komt er nu op aan, te zorgen dat deze producent geen spijt krijgt. Als mensen chocolade kopen, laat het dan Verkade zijn, zodat ook andere chocoladeproducenten deze stap zullen maken". Zij vraagt mensen expliciet in de eigen supermarkt te vragen naar Verkade-repen met het Max Havelaar Keurmerk. "Dat werkt door", aldus Yosé. En in de wandelgangen bij de Raad van Kerken zei iemand: 'Dit Sinterklaasfeest wordt dus anders dan alle voorgaande feesten van de goed heilig man'.