Bedum, 17 mei 2017: Terugblik pelgrimage

Door het aardbevingsgebied van Groningen

De Kerk en Bodembeweging heeft samen met de Provinciale raad van kerken in Groningen en Drenthe op zondag 7 mei succesvol een pelgrimage georganiseerd in het bevingsgebied van Groningen. Vanuit diverse dorpen trokken groepjes pelgrims lopend of op de fiets op naar Bedum. In Ten Boer sloten wij ons op de fiets aan bij de groep, die gestart vanuit Farmsum al Appingedam en Garrelsweer had aangedaan.

De kerk van Ten Boer, gesticht in de 13e eeuw bleef tot 1485 een kloosterkerk. Toen verdween het klooster. Een prachtige parochiekerk bleef over met verrassend niet een halfronde, maar rechte achtermuur in het koor. De kerk gaat deze zomer voor een paar maanden dicht. De zuidelijke muur, die al vrij scheef staat, begint te wijken en er is duidelijk ruimte ontstaan tussen de muur en het dak van balken uit de 18 eeuw. Langs een van de graven in het koor liep duidelijk een scheur die doorliep in de treden naar het koor. De strijd is gaande of deze mankementen te wijten zijn aan bevingen of gewoon een kwestie zijn van groot onderhoud.

Onderweg horen we meer van dat soort verhalen. Schade aan huizen die in het voorjaar van 2014 gerepareerd werden en na een beving in de zomer weer terug waren. Een schade van € 6000,- bleek in een individueel geval wel betaald te worden, terwijl een latere schade van € 39.000,- mogelijk te wijten zou zijn aan stormschade. Heel belangrijk is of een schade in de categorie A, B of C valt. De laatste wordt zeker niet vergoed. Boeren met grote schuren komen veel minder snel in aanmerking voor vergoeding dan schade aan huizen van particulieren. De kwantiteit speelt, als het om geld gaat, een grote rol! Een van de deelnemers had een spannende week voor de boeg: zijn claim over drie gevallen van schade aan zijn huis zou worden behandeld.

Zo kwamen we al pratend en luisterend van alle kanten aan bij de Maranathakerk aan in Bedum. Daar hoorden we hoe Walfridus rond het jaar 1000 in Bedum had gewerkt. De Noormannen hebben hem samen met zijn zoon Rafridus gedood. De kerk werd al snel een bedevaartsoord. Rond de Reformatie stopte de bedevaart. Grote delen van de kerk raakten in verval en stortten in. Het restant van de Walfriduskerk staat er nu prachtig gerestaureerd bij. Overigens met een toren die schever staat dan die van Pisa. Helaas maakten we van die kerk nu geen gebruik.

In de afsluitende vesper, die in de Maranathakerk plaatsvond, zei een van de deelnemers, die gestart was in Loppersum: 'vanuit het kerngebied van de bevingen ben ik bij de kern van mezelf uitgekomen'. Daar ging het om bij deze pelgrimage van gerechtigheid en vrede: de ervaringen van mensen in het bevingsgebied te verbinden met onze eigen situatie en andersom.

Het was mooi om door het winderige en zonovergoten Groningse land te rijden. De verhalen die onderweg uitgewisseld werden, brachten ons dichter bij elkaar. We ontdekten opnieuw: vrede komt dichterbij, waar recht wordt gedaan aan individuen.

Tekst: Jaap en Monique van der Linden

Bekijk het gehele fotoverslag hier [PDF].

Foto's:

• Boven: pelgrims met de fiets voor de Kloosterkerk;
  • Onder: vesper in de Maranathakerk in Bedum.