Amsterdam, 14 juli 2017: Reis in de tijd met Luther

Vanaf vrijdag 14 juli tot en met 27 augustus 2017 staan de deuren van De Nieuwe Kerk Amsterdam weer open voor Reis in de tijd. History & Royalty. Deze presentatie is als een attractie, waarin de bezoeker terug stapt in de geschiedenis van het gebouw en de grote historische momenten die er hebben plaatsgevonden. Met video walls, projecties, audioguide en bijna dagelijks hemelse klanken op het grootste historische orgel van Nederland zijn zeshonderd jaar geschiedenis indringend te beleven, in een reis langs middeleeuwse geheimen, koninklijke ceremonies, de Beeldenstorm, vrijgevochten stedelingen en de Hollandse zeehelden die er begraven liggen.

In de editie van 2017 kijkt De Nieuwe Kerk terug op de reformatie die Maarten Luther inzette, precies 500 jaar geleden. In 1517 zou Luther 95 stellingen aan de deur van de slotkerk in Wittenberg hebben getimmerd. Voor de christelijke kerk heeft dit grote gevolgen gehad, zo ook voor De Nieuwe Kerk, die protestant werd. De Nieuwe Kerk heeft kunstenaar Joseph Semah (Bagdad, 1948) gevraagd een installatie te maken. Hij zal een hedendaags antwoord geven op Luthers gedachtegoed en de betekenis ervan in zijn tijd en nu. Ook reflecteert hij op de oprichtingsvergadering van de Wereldraad van Kerken, die in 1948 in De Nieuwe Kerk plaatsvond. Semah geeft een verlaat antwoord van de kunst op de stellingen van Luther.

Elke dag muziek
Net als in de zeventiende eeuw is er tijdens Reis in de tijd elke dag muziek in De Nieuwe Kerk. Dagelijks om 12 uur wordt het hoofdorgel bespeeld en op dinsdagen zijn er bijzondere muzikale optredens.

Rondetafelgesprek
In samenwerking met Stichting Metropool Internationale Kunstprojecten organiseert De Nieuwe Kerk op 22 juni een rondetafelgesprek over de invloed van Luther op de kunsten. Onder leiding van Emile Schrijver (algemeen directeur Joods Historisch Museum) reflecteren religieuze vertegenwoordigers, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers op 500 jaar reformatie. Hoe hebben zijn ideeën en teksten een rol gespeeld in zijn tijd, de voor- en naoorlogse samenleving en nu?

Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Website: www.nieuwekerk.nl

Afbeelding: Dam, met rechts de Nieuwe Kerk. Foto: Raad van Kerken.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan