Nieuwsbrief februari 2017 (2)

We tellen af: nog 4 maanden
Doet uw gemeente mee dit jaar?

Via deze nieuwsbrief wil de Stuurgroep Kerkennacht Nederland ervaringen en plannen uit het land delen. Kerkennacht 2017 wordt weer een bijzonder weekend, waarin iedereen kan zien welke schatten de Nederlandse kerken herbergen. Want: een kerk is meer dan een dak..

Uit het land
Wat zijn de plannen voor Kerkennacht dit jaar in Enkhuizen en Ede?

"De Kerkennacht wordt in Enkhuizen georganiseerd door ‘Kerk in de Stad’, een werkgroep van de plaatselijke Raad van Kerken. Wij doen voor de derde keer mee aan de Kerkennacht. Vanaf de eerste maal hebben we ervoor gekozen niet alle of een  aantal van de Enkhuizer kerken open te stellen maar activiteiten door de diverse kerken in één centraal gelegen kerkgebouw te concentreren. De eerste twee keer was dat in de 16e-eeuwse Westerkerk, dit jaar in de 15e-eeuwse Zuiderkerk. Anders dan de Westerkerk is de Zuiderkerk nog volledig als kerk in gebruik, bij de protestantse gemeente Enkhuizen.

Voor het programma mikken we dit jaar op drie dingen:
1. deelnemende kerken presenteren hun activiteiten, vooral op de terreinen pastoraat, diaconaat, jeugdwerk en vorming & toerusting;
2. een muzikale caleidoscoop waarin de musici en muziekgroepen die in de diverse kerken meewerken, zich presenteren;
3. een slotprogramma, verzorgd door een theatermaker, gewijd aan de rol van de Bijbel/de kerk/de Reformatie in onze samenleving.
We zijn daarover nog in gesprek met iemand die op dat terrein zijn/haar sporen verdiend heeft."
Kees van Zijverden, secretaris werkgroep Kerk in de Stad

Ede
'In Ede is tijdens de Kerkennacht (23 juni) sprake van een unieke samenwerking tussen de Noorderkerk en de Edesche Concertzaal. Het gerestaureerde gebouw van de Noorderkerk doet sinds mei 2013 dienst als ondernemerscentrum en huisvest - naast enkele ondernemers - de nieuwe Edesche Concertzaal. De protestantse wijkgemeente Noord huurt sinds 2014 de Noorderkerk voor haar diensten op zondag. Aan de Kerkennacht doen nu zowel de Edesche Concertzaal als de Noorderwijk Gemeente mee. Een mooie samenwerking.'
Wim den Ouden, coördinator Kerkennacht 2017

Ervaring uit Breda
"Een van de Bredase deelnemers aan de Kerkennacht van 2015 was de Orthodoxe parochie van de Heilige Myrondraagsters. Het kerkgebouw van deze parochie is een kapelletje op de Laurentiusbegraafplaats in Ginneken. De kapel staat naast de Poolse erebegraafplaats. Binnen gaf priester Josef Sikora uitleg over de inrichting van de kerk en verschillende iconen. Buiten vertelde een zoon van een  Poolse soldaat over de bevrijding van Breda door een Poolse pantserdivisie. Op uitnodiging van de Poolse RK-parochie in Breda kwam speciaal voor de Kerkennacht een jeugdorkest en een dansgroep over uit Polen. Buiten bij de kapel gaven ze een concert. Binnen, onder de iconen, was er later op de avond een optreden van de Molukse gospelgroep Sinar. Een bijzondere samenwerking!"

"Breda koos in 2015 voor een festivalopzet. Naast de activiteiten op de Laurentiusbegraafplaats was er ook van alles te doen in de twee Laurentiuskerken in Ginneken (protestants en RK). In de geest van Laurentius was er een diaconale markt en een debat met plaatselijke politici over het armoedebeleid in Breda. Door het regenachtige weer viel de opkomst nogal tegen. De festivalopzet had bovendien als nadeel dat een activiteit in de ene kerk de bezoekers wegtrok uit de andere kerk (tot teleurstelling van bijvoorbeeld een muziekgroep die hun prachtige muziek speelde voor een handjevol mensen). In de evaluatie hebben we daarom afgesproken om in 2017 voor een andere opzet te kiezen, waarbij verschillende programmaonderdelen elkaar niet beconcurreren."
Ton van Prooijen, predikant Breda

Hoe kom je als organisatie op ideeën?
•    Organiseer een brainstorm met mensen van binnen en buiten de kerk.
•    Kijk op www.kerkennacht.nl (> ideeën, > communicatieplan).
•    Informeer bij kerken in de omgeving naar succeservaringen.

Zo maak je de Kerkennacht bekender
•    Vraag plaatselijk bekende mensen om de Kerkennacht te helpen promoten, bijvoorbeeld door hen in een filmpje van max. 2 minuten een oproep te laten doen.
•    Bedenk een (ludieke) Kerkennachtactie die je al ruim van te voren kunt aankondigen, bijvoorbeeld een concours voor jonge musici, een meezingconcert voor niet-zangers.
•    Maak een Facebook-evenement aan en nodig mensen uit. Vraag iedereen dit evenement te delen en anderen uit te nodigen. Zo ontstaat er steeds meer 'aanhang'.

Welke gemeenten hebben zich tot nu toe aangemeld?
Amersfoort - Baarn - Borculo - Boxmeer- Breda - Den Haag - Ede – Enkhuizen – Haaksbergen – Haarlem – Raalte Broekland - Rotterdam – Utrecht - Winsum-Halfambt.

En uw gemeente? Het kan nog! Laat uw gegevens achter via kerkennachtnl@gmail.com

De Kerkennacht op de Kerkenbeurs
Op de Kerkenbeurs (17 en 18 maart in de Jaarbeurs) wordt de Kerkennacht ook gepromoot in een beursstand. Het is een uitgelezen kans om ervaringen met Kerkennacht te delen en beursgangers enthousiast te maken. Vindt u het leuk om een dagdeel in de stand te staan? Stuur een e-mail aan kerkennachtnl@gmail.com. De stuurgroep neemt dan contact met u op.

Contactpersoon?
Bent u contactpersoon voor de Kerkennacht in uw gemeente? Wilt u deze nieuwsbrief dan verspreiden binnen uw organisatie?
Bent u geen contactpersoon (meer)? Wilt u deze nieuwsbrief dan doorsturen aan de organisatie en de naam van de nieuwe contactpersoon doorgeven via kerkennachtnl@gmail.com