Nieuwsbrief maart 2017 (3)

We tellen af: nog 3 maanden
Doet uw gemeente mee dit jaar?

Via deze nieuwsbrief wil de Stuurgroep Kerkennacht Nederland ervaringen en plannen uit het land delen. Kerkennacht 2017 wordt weer een bijzonder weekend, waarin iedereen kan zien welke schatten de Nederlandse kerken herbergen. Want: een kerk is meer dan een dak..

Koorts...
Zijn de voorbereidingen voor de Kerkennacht bij u al in volle gang?

Binnen de stuurgroep heerst in ieder geval op dit moment geen verkiezings... maar beurskoorts. Want op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart promoten we de Kerkennacht op de Kerkenbeurs in Utrecht. We zijn blij dat een aantal mensen uit het land bereid is om de stand te bemensen. Met z’n twaalven gaan we er twee mooie dagen van maken. De Kerkennacht mag het land in!

Uiteraard nodigen we u van harte uit om even langs te komen in stand C064. We vertellen u daar graag meer over verschillende initiatieven, laten een inspirerend filmpje zien en voor 1 euro kunt u de speciale Kerkennachtansichtkaart (een echte 'Kuipers') versturen.

Entree
Uw entreebewijs voor de Kerkenbeurs kunt u bestellen op de website www.kerkenbeurs.nl, via de speciale button op de homepage. Wanneer u de code KB2017KM gebruikt, krijgt u uw entreekaart zonder een cent te betalen! Aan de kassa kosten de kaarten normaal € 8,00.

Poëtische film voor de Kerkennacht
Dichter Rob van Uden, RK-pastor in het Brabantse Dongen en Rijen, heeft voor de Kerkennacht 2017 een inspirerend gedicht gemaakt bij het thema Méér dan een dak! Dit kerkennachtgedicht wordt nu verfilmd door filmmaker Wessel van Wanrooij. Hij draait met zijn team op verschillende locaties in Nederland, met de bisschop van Den Bosch, mgr. Gerard de Korte, de synodevoorzitter van de PKN, ds. Karin van den Broeke, de algemeen secretaris van de Raad van Kerken, ds. Klaas van der Kamp, en actrice Caroline Ligtenberg. De film verschijnt later deze maand. U ontvangt bericht, zodra het klaar is. Hier alvast een sneak preview. Klik hier voor de trailer (deze kunt u downloaden tot 18 maart).

Plannen in Arnhem
"De Raad van Kerken Arnhem (15 kerken) wilde samen met 'Hart voor Arnhem' (16 meer evangelische en orthodoxe kerken) na 2013 en 2015 graag een driedaags Kerkenfestival organiseren in Arnhem, met op vrijdagochtend een ontbijt met lokale politici; vrijdagmiddag het Coventrygebed zoals iedere week en vrijdagavond start van de Kerkennacht.
Dan zaterdag in de Eusebiuskerk een presentatie van wat 'religieus of kerkelijk geïnspireerde projecten' als Voedselbank en Arnhem voor Vluchtelingen, en óók voor alle Arnhemmers op zondag in stadion Gelredome een oecumenische viering voor circa 5000 gelovigen van allerlei denominaties en rand- en buitenkerkelijken.
De financiële onderbouwing was geen probleem; wel presentie´ versus ´presentatie´, oftewel draagvlak. Nu worden de beoogde onderdelen in de tijd gesplitst en uitgevoerd.
Drs. Johannes Kon, voorzitter Raad van Kerken Arnhem

Ervaring uit Rotterdam
Annelies van Heest uit Rotterdam deelt haar ervaringen. Zij is al jaren betrokken bij de voorbereidingen van de Kerkennacht in Rotterdam.

"Kerkennacht is voor mij altijd een mooie ervaring in de Laurenskerk. Vooral omdat mensen die in de omgeving wonen of toevallige bezoekers die zelden of nooit naar de kerk gaan, op een laagdrempelige wijze een bezoek kunnen brengen aan een kerk. Zelf ben ik altijd actief in de Laurenskerk te Rotterdam. Mijn taak is om bezoekers te verwelkomen en eventueel rond te leiden in de kerk die ikzelf iedere zondag bezoek.
In 2013 heeft burgemeester Aboutaleb de Lekenpreek gehouden. Ikzelf en heel veel bezoekers met mij vonden zijn woorden indrukwekkend, vooral omdat hij naar verbinding zoekt tussen verschillende culturen en mensen. Daarnaast is hij een boeiende en bevlogen spreker.
Mijn wens voor de toekomst is dan ook dat we nog heel veel jaren Kerkennacht mogen organiseren, zodat wij anderen kunnen laten zien hoe wij kerk zijn en vieren in de stad en bovenal dat voor iedereen de deuren van de kerk openstaan."
Annelies van Heest, Laurenskerk Rotterdam

Hoe kom je als organisatie op ideeën?
•    Organiseer een brainstorm met mensen van binnen en buiten de kerk.
•    Kijk op www.kerkennacht.nl (> ideeën, > communicatieplan).
•    Informeer bij kerken in de omgeving naar succeservaringen.

Zo maak je de Kerkennacht bekender
•    Vraag plaatselijk bekende mensen om de Kerkennacht te helpen promoten, bijvoorbeeld door hen in een filmpje van max. 2 minuten een oproep te laten doen.
•    Bedenk een (ludieke) Kerkennachtactie die je al ruim van te voren kunt aankondigen, bijvoorbeeld een concours voor jonge musici, een meezingconcert voor niet-zangers.
•    Maak een Facebook-evenement aan en nodig mensen uit. Vraag iedereen dit evenement te delen en anderen uit te nodigen. Zo ontstaat er steeds meer 'aanhang'.

Het lijstje van deelnemende gemeenten groeit nog steeds. Welke plaatsen hebben zich tot nu toe aangemeld?
Amersfoort - Apeldoorn - Arnhem - Baarn - Borculo - Boxmeer- Breda - Den Haag - Ede – Enkhuizen – Gorinchem - Graft de Rijp - Haaksbergen – Haarlem – Leiden - Raalte Broekland - Rijssen - Rotterdam – Utrecht - Winsum-Halfambt.

En uw gemeente? Het kan nog! Laat uw gegevens achter via kerkennachtnl@gmail.com.

Contactpersoon?
Bent u contactpersoon voor de Kerkennacht in uw gemeente? Wilt u deze nieuwsbrief dan verspreiden binnen uw organisatie?
Bent u geen contactpersoon (meer)? Wilt u deze nieuwsbrief dan doorsturen aan de organisatie en de naam van de nieuwe contactpersoon doorgeven via kerkennachtnl@gmail.com?