Nieuwsbrief Kerkproeverij nr. 3

Fijn dat we jou deze nieuwsbrief mogen sturen.

WE GAAN HET GEWOON DOEN!
Waag de sprong en nodig eens iemand uit om met jou mee te gaan naar de kerk. In het weekend van 9 en 10 september 2017 zetten kerken de deuren open voor gasten, door een toegankelijke kerkdienst voor hen te organiseren. Maar omdat muren niet kunnen praten, is het aan de kerkgangers om deze gasten ook daadwerkelijk uit te nodigen. Er zijn veel redenen om dat niet te doen… Geloof is privé, daar val je anderen niet mee lastig; je weet niet precies hoe je iemand moet uitnodigen; iemand kan bedanken voor de uitnodiging of je bent bang voor moeilijke vragen. Maar er zijn ook veel redenen om de sprong wél te wagen. Daar willen we je komende tijd in meenemen en daarom laten we je alvast wennen aan Kerkproeverij: het breed gedragen initiatief van kerken om met elkaar de uitnodiging te doen aan anderen om in het weekend van 9 en 10 september de kerk te komen proeven. Dus volg ons op Facebook, laat je inspireren door deze nieuwsbrief, en houd de website in de gaten.

MISTER KERKPROEVERIJ MICHAEL HARVEY KOMT NAAR NEDERLAND  - speciaal voor predikanten & pastores
Het begon allemaal met Michael Harvey. Hij bedacht samen met enkele andere initiatiefnemers als eerste ooit 'Back to Church Sunday', de Engelse variant van Kerkproeverij. Zijn boek dat in het Nederlands ‘Meer dan welkom’ heet, wordt binnenkort uitgegeven door ArkMedia. En Michael Harvey komt ook naar Nederland! Speciaal voor predikanten en pastores is er binnenkort een KERKPROEVERIJ INSPIRATIEDAG waar Michael Harvey zijn kijk op Kerkproeverij in Nederland en zijn ervaringen in andere landen met ‘Back to Church Sunday’ deelt met professionals. Wil jij een spade dieper gaan en echt nadenken en doorpraten over een uitnodigende kerk? Wees van harte welkom, en tip ook anderen over deze dag!

Wanneer: vrijdag 21 april
Waar: Goede Herderkerk, Nijkerk, 2 minuten vanaf het NS station
Hoe laat: 10.00 tot 16.00 uur
Aanmelden: vanaf vrijdag 17 maart op de website www.kerkproeverij.nl

TIPS & TRICS
– van ons voor jou
Hier alvast vijf tips voor het uitnodigen van mensen. Nynke Dijkstra van de Protestantse Kerk zet een aantal tips op een rij:

1. Denk goed na over wíe je uitnodigt, en breng dit ook in gebed. Vertrouwen in jou opent deuren. Mensen uitnodigen met wie je weinig relatie hebt, werkt meestal niet. Het gaat om buren, kennissen of vrienden die niet (meer) naar de kerk of parochie gaan, die jou kennen en vertrouwen.
2. Houd de uitnodiging luchtig, en vrijblijvend. Bijvoorbeeld: 'Zou het je wat lijken om een keer mee te gaan naar mijn kerk? Ik zou het in ieder geval leuk vinden. Deze dienst is speciaal voor gasten, voor vrienden en kennissen die wel eens mee willen.'
3. Nodig mensen persoonlijk uit, niet via een email of een briefje door de brievenbus. Dus pak de telefoon of spreek iemand aan. Misschien moet je een drempeltje over, maar realiseer dat door dit te doen, je hiermee ook de drempel verlaagt voor de ander om (weer) eens naar de kerk te gaan. Mensen zijn namelijk eerder geneigd naar een dienst of viering te gaan als ze iemand kennen met wie ze mee kunnen.
4. Je kunt verwijzen naar de landelijke campagne. 'Je hebt misschien gehoord van Kerkproeverij? Mijn kerk/parochie doet er ook aan mee. Ik zou het leuk vinden als je met me mee zou gaan…'
5. ‘Succes’ is niet af te meten aan of mensen ‘ja’ zeggen. ‘Nee’ is ook een antwoord. En ook hier geldt dat bij een afwijzend antwoord je voor degene kunt blijven bidden. We hoeven het uitnodigen niet alleen te doen, maar mogen het in gebed brengen bij God.

Om je verder wegwijs te maken met Kerkproeverij en wat jouw gemeente of parochie hierin kan betekenen, kun je terecht op onze website en Facebookpagina die vanaf volgende week vrijdag 17 maart online gaan. De stemwijzers zijn amper verleden tijd of de officiële website Kerkproeverij.nl meldt zich al! De site vullen we aan met alles wat je moet weten en alles wat je nodig hebt om in de stemming te komen en je als kerk voor te bereiden voor het weekend van 9 en 10 september. Zo zal er op de website ook de FILM PREMIÈRE te zien zijn van kerkgangers die hun ervaringen met je delen over hoe het is om iemand mee te vragen naar de kerk. Like ons op Facebook, deel de informatie en check vanaf 17 maart de website www.kerkproeverij.nl!

HEB JIJ TIPS? – van jou voor ons
Alle tips en suggesties voor Kerkproeverij verzamelen we nu. Vanaf 1 mei staan deze online In mei komen we bijvoorbeeld met de checklist ‘Is mijn kerk gastenproof?’ Van ‘binnenkomst in het kerkgebouw’ tot ‘na afloop van de dienst’. Dit is een must-read voor elke kerk die niet alleen gastvrij, maar ook uitnodigend wil zijn. Heb jij nog leuke tips hoe we met elkaar het kerkproeven aan kunnen pakken? Laat het gerust weten via de Facebookpagina van Kerkproeverij 2017.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan