Vijftien plaatsen Prinsjesdagontbijt

Op vijftien plaatsen in Nederland is er dit jaar een Prinsjesdagontbijt georganiseerd. Dat heeft drs. Stan Uyland meegedeeld, hij is de directeur van Gidsnetwerk. De meest noordelijke plaats is Den Helder. De meest zuidelijke plaats Dordrecht. Uyland probeert bij de organisatie ook de plaatselijke raad van kerken te betrekken.

Gidsnetwerk is een organisatie die leiders aan elkaar wil verbinden met het oog op een betere lokale samenleving. Uyland, zelf ondernemer, is vanuit persoonlijke betrokkenheid en geestelijke overtuiging, enkele jaren geleden begonnen met het netwerk. De bekendste wijze waarop GIDS leiders bij elkaar brengt, is het organiseren van een plaatselijk Prinsjesdagontbijt. In 2004 werd dit evenement voor het eerst gehouden in Ede, Den Helder en Soest. Inmiddels is het aantal ontbijten vervijfvoudigd. Ieder jaar worden sleutelfiguren uit de lokale samenleving, aangevoerd door de burgermeester, uitgenodigd om in de derde week van september met elkaar te spreken over, en te bidden voor, kansen en problemen in de eigen lokale samenleving.

Tijdens het ontbijt wordt de aanwezigen in een enquête gevraagd wat zij als grootste nood in hun stad of dorp ervaren, en wat hun eigen bijdrage aan het ledigen van deze nood kan zijn. Na het ontbijt worden de aanwezigen op de hoogte gebracht van de uitkomst. Wanneer een bepaald probleem zeer breed wordt aangeduid als grootste nood, kan dit de aanleiding vormen voor een nieuwe bijeenkomst, gewijd aan dit specifieke probleem.

In Soest was dit het drugsgebruik en vandalisme onder jongeren. Kort na het Prinsjesdagontbijt van 2004 kwamen ondernemers, politici, wetenschappers, onderwijzers, bestuurders uit de gezondheidszorg, horecaondernemers, ambtenaren, huisartsen, sportorganisaties, kerkleiders, politie, allochtone minderheden, padvinders en zakenmensen samen in het gemeentehuis van Soest om onder leiding van GIDS na te denken over een gezond leefklimaat voor jongeren.

Meer informatie is te vinden op www.gidsnetwerk.nl

Op de foto boven: fragment van de gouden koets

Op de foto hiernaast: drs. Stan Uyland uit Soest