Holland Bakt

Het programma Heel Holland Bakt behoort tot de absolute kijkcijferhits. Met zo’n 2,8 miljoen kijkers die de finale meemaakten, kan het programma zich meten met goed bekeken sportmanifestaties. En dat voor een programma, waarbij je wel ziet wat er gebeurt, maar niet kunt ruiken wat er is gebakken of proeven hoe het smaakt. Dat is een hele prestatie.

De 38-jarige Annemarie Pronk uit Den Haag heeft de laatste editie gewonnen. En vaste kijkers hebben wel begrepen, dat zij een christelijke achtergrond heeft, ze is projectmanager bij het Leger des Heils. Het blad Intercom laat haar aan het woord en stelt vast, dat zij vaak is aangesproken op haar christen-zijn.

Annemarie: ‘Paul de Leeuw moest voorspelen wie er zou winnen. En hij bleef maar zeggen: ‘Annemarie krijgt hulp van boven’. Een Haags radiostation vroeg of ik nog een kaarsje had gebrand en God nog even had betrokken bij het programma. Ik zei: ‘Nou, dat doe ik bij alles in m’n leven, dus bij dit ook’. En laatst riep ik in een interview nog gauw dat het niet door m’n geloof komt dat ik geen televisie heb. Hup! Je ziet het meteen uitvergroot in de media’.

Het was tijdens de opnames wel eens spannend om het werk bij het Leger te combineren met de opnames. Daarbij komt, dat men immers ook een zekere geheimhouding in acht moest nemen over de opnames, anders zouden de kijkers vooraf al ergens kunnen lezen wie in de finale was doorgedrongen. Op het werk van Annemarie wist niemand er van, behalve haar baas. Soms was het best lastig de voortgang bij het bakken geheim te houden. ‘Dan belde het programma mij dinsdag weer om mijn boodschappenlijstje voor de opnames door te nemen: ‘Annemarie, kun je praten?’ Dan zat ik gauw in de kantine te babbelen: ‘Nee, het moet dié chocola zijn en déze aardbeien’.

Bron: Intercom