Wageningen, 30 november 2016: debat participatiesamenleving

De participatiesamenleving vanuit internationaal perspectief. Wat kunnen wij leren van de participatiesamenleving in Afghanistan en El Salvador?

Onze verzorgingsstaat is te duur, te groot en te bureaucratisch geworden. Daarom wil de Nederlandse overheid dat burgers meer zelf gaan doen. Maar wat zijn de randvoorwaarden voor een goed functionerende participatiesamenleving? Wat kunnen burgers zelf oppakken, en wat niet? Wat blijft er liggen als de overheid taken afstoot? Op deze vragen geven Lara de Brito, Trinus Hoekstra, Annelies Heijmans en Carlos Morales antwoord vanuit internationaal perspectief.

Nederland is immers niet het eerste land dat meer inzet op wat burgers zelf kunnen doen. De voorbeelden liggen wereldwijd voor het oprapen. In Afghanistan werden initiatieven ontplooid door de bevolking, in plaats van buitenlandse NGO’s, waardoor de participatie van iedereen werd gestimuleerd. In El Salvador kon de bevolking meepraten over gezondheid door de organisatie van een Gezondheidsforum. Zij kregen hierdoor invloed én voelden zich medeverantwoordelijk voor de uitvoering van goed beleid.Twee voorbeelden van actief burgerschap uit andere landen waar Nederland van kan leren.

Het debat wordt geleid door Pieter Webeling.

De organisatoren van de avond (ICCO & Kerk in Actie, Humanity House, Hogeschool van Hall Larensteijn, Wageningen University en Bibliotheek Wageningen) onderzoeken zo gezamenlijk de risico's en mogelijkheden van de participatiesamenleving in Nederland én onze eigen rol daarin!

Datum: 30 november 2016
Locatie: Bibliotheek, Stationsstraat 2, Wageningen

Over de sprekers

• Lara de Brito (Wethouder Zorg, Onderwijs, Cultuur en Klimaat bij Gemeente Wageningen);
  • Trinus Hoekstra (Projectmanager Binnenlands Diaconaat bij Kerk in Actie);
  • Annelies Heijmans (Docent-Onderzoeker Disaster Risk Management aan Hogeschool Van Hall Larenstein en Wageningen Universiteit);
  • Carlos Morales (Wageningen Universiteit Onderzoeker).

Kijk voor meer informatie op www.bblthk.nl.

Foto: Kerk in Actie.