Herdenking omgekomen vluchtelingen

In de week van Allerzielen, op zondag 6 november 2016, vindt op de steiger voor museum De Hermitage in Amsterdam een herdenking plaats voor de omgekomen vluchtelingen aan de Europese grenzen. Bij de herdenking nemen verhalen over overleden migranten een belangrijke plaats in.

Aan de grenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. In 2014 en 2015 waren er meer dan 3.000 doden per jaar te betreuren. Maar 2016 is nu al het dodelijkste jaar met meer dan 3.500 doden.* Het gaat om mensen die meestal naamloos, in stilte sterven.  Aan hen denken wij en hun namen worden genoemd zodat zij niet vergeten worden.

(* telling eind september 2016; bron: Missing Migrants IOM)

Voorprogramma
Voorafgaand aan de herdenking is er op de zolder van de Protestantse Diaconie in de Van Limmikhof (enkele minuten lopen van de Hermitage) een voorprogramma. Sebastiaan van der Zwaan (directeur Justice & Peace Nederland) houdt een introductie over migratie over zee en Geesje Werkman (beleidsmedewerker Vluchtelingen, Kerk in Actie) wordt geïnterviewd over haar reizen langs de grenzen waar vluchtelingen sterven tijdens hun reis.

15.15 uur: Inloop, zolder van de Protestantse Diaconie, Nieuwe Keizersgracht 1A
15.30 uur: Welkom
15:35 uur: Introductie door Sebastiaan van der Zwaan (Justice & Peace)
15.50 uur: Interview Geesje Werkman (Kerk in Actie)
17.00 uur: Start oecumenische herdenking op steiger voor de Hermitage onder leiding van Janneke Stegeman (theoloog van het jaar 2016)

Informatie
Neem voor meer informatie contact op met  de Protestantse Diaconie Amsterdam: Hanneke van Bezooijen, tel. 06-10 988 523 of met Catholic Worker Amsterdam: Gerard Moorman, tel. 06-81 673 263, website: www.allerzielen.eu.

De herdenking wordt georganiseerd door Kerk in Actie, Justice and Peace Nederland, het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie Amsterdam en Catholic Worker Amsterdam.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan