Amsterdam, 17-25 september 2016: actieweek kerk Midden-Oosten

Viering in het kader van de actieweek 'Kerk in het Midden-Oosten' in de Oude Lutherse Kerk op zaterdagavond 17 september, aanvang 20.00 uur

Kerk in Actie houdt van 17 tot en met 25 september een actieweek 'Versterk de kerk in het Midden-Oosten', in het bijzonder Syrie. De aftrap van deze week vindt op zaterdagavond 17 september plaats in Amsterdam. in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui, vindt dan een viering plaats, een wereldwijde viering. Er wordt een live-verbinding gemaakt met een kerk in Syrie en een kerk in Libanon, waar op dat moment ook diensten zijn. De NCRV zal televisieopnamen van deze viering maken.

Tijdens de viering staan we gelijktijdig met kerken in Syrië en Libanon stil bij hun nood. Via de livestream op www.kerkinactie.nl/actieweek is de viering te volgen, zoals die plaatsvindt in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam, een kerk in Syrië en een kerk in Libanon. Tijdens de livestream zullen onder andere aan het woord komen: ds. Marieke Brouwer, predikant in de Lutherse Kerk in Amsterdam ds. Karin van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk Nederland voorgangers uit Syrië en Libanon Sara Savva, rechterhand van de directeur van het Department of Ecumenical Relations and Development van het Grieksorthodoxe patriarchaat van Antiochië in Syrië (GOPA-DERD).

Dit is momenteel de grootste christelijke hulpverleningsorganisatie in Syrië. Sara Savva is tijdens de Actieweek te gast in Nederland. George Sabra, directeur van de Near East School of Theology (NEST) in Beiroet, Libanon. Aan deze theologische opleiding worden voorgangers en kerkelijk werkers van met name protestantse kerken opgeleid. Onder de studenten bevinden zich ook gevluchte Syrische christenen. George Sabra is tijdens de Actieweek te gast in Nederland.

De Raad van Kerken Amsterdam heeft al eerder aandacht aan de moeilijke situatie van kerken in het Midden-Oosten en aan vervolging van christenen besteed, o.a. in het kader van  de campagne 'Hoop voor de Kerk in Syrie en & Irak'. Van harte ondersteunen wij dan ook het verzoek van Kerk in Actie en de Oude Lutherse Kerk deze viering bij te wonen.

Download flyer [PDF]

Tweede Manifestatie: 'Samen ÉÉN Amsterdam, met hart en ziel' op zondag 25 september, van 12.00 tot 17.00 uur, op De Dam (dus niet op Museumplein)

Op zondag 25 september as. is er een interreligieus evenement plaats op de Dam met Christenen, Joden, Moslims, Hindoeïsten, Boeddhisten, Sikhs, Baha'í en mensen van andere levensbeschouwelijke richtingen, onder de naam Samen ÉÉN Amsterdam, met hart en ziel. Op de Dam is er gelegenheid elkaar te onmoeten, zijn er verschillende optredens en kunt u informatie krijgen over de deelnemende organisaties. De Raad van Kerken Amsterdam is vanaf het begin betrokken bij deze organisatie. Wij roepen u van harte op deze manifestatie te bezoeken.

Het podiumprogramma bestaat uit Apostolische koorzang, Boeddhistische dans, Hindoeïstich vuurritueel, Soefi dans, spirituele oefeningen, zang en dans uit verschillende achtergronden enzovoort. Kijkt u voor het exacte programma op de website: www.sameneenamsterdam.nl.

Download oproep [PDF]