Moeizaam pastoraat Zuid-OssetiŽ

Een pastorale delegatie van de Wereldraad van Kerken is de toegang geweigerd tot Zuid-Ossetië. De groep probeerde de Georgische provincie vanuit Tskhinvali te bereiken, maar de autoriteiten konden geen veilige doorgang garanderen.

De problemen zijn des te pijnlijker, omdat de route ook bedoeld is voor de hulpkonvooien. Maar ook zij hebben te duchten van de gewapende milities die het gebied onveilig maken. Zelfs het Rode Kruis kan geen doorgang verkrijgen.

Overheidsvertegenwoordigers uit Georgië vertelden de delegatie dat een groep van 7000 Georgiërs in Zuid-Ossetië leeft onderonzekere omstandigheden. De Orthodoxe Kerk van Georgië heeft nog de meeste contacten in het gebied. De Georgische orthodoxe patriarch Ilia II heeft mede met hulp van de Russisch Orthodoxe Kerk een bisschop en enkele priesters kunnen bezoeken in de provincie. Sindsdien is er beperkt verkeer van de kerk met voedsel en gewonden.

De delegatie heeft in Georgië onder meer contact gehad met de Armeens Orthodoxe leiders en de Baptisten, vertegenwoordigers van de overheid en vertegenwoordigers van 'Actions by Churches Together' (ACT). Ongeveer 100.000 vluchtelingen zijn teruggekeerd naar hun huis. Nog zo'n 50.000 vluchtelingen bivakkeren in scholen en andere publieke gebouwen.

De delegatie probeert nu via de Russische kant het gebied te bereiken. De delegatie bestaat uit: metropoliet Nifon van Targoviste (Roemeens Orthodoxe Kerk), ds. Jean-Arnold de Clermond (Protestantse Kerk van Frankrijk en voorzitter van de CEC), ds. László Lehel (directeur van de Hongaarse Interkerkelijke Hulp voor ACT Internationaal), ds. Elenora Giddings Ivory (directeur van Public Witness and Global Advocacy van de Wereldraad) en mr. Jonathan Frerichs (programmaleider van de Wereldraad).