Romeo, Julia en Jan

Het leest als een sprookje. Het liefdesverhaal van twee vluchtelingen. Ds. Rianne Veenstra deelt hun verhaal.

Via de website komt een vraag binnen. Of ik contact wil opnemen met een voor mij onbekende vluchteling. Het gaat over een huwelijk, zo staat er bij. Al snel hoor ik wat er aan de hand is. Een jonge man, christen, en een jonge vrouw, moslima, zijn uit hun eigen land gevlucht naar Nederland, omdat ze in hun land van herkomst niet met elkaar mochten trouwen. Erger nog, de familie van zowel de jongen als het meisje heeft uitdrukkelijk gezegd hen te zullen vermoorden als ze hun huwelijksplannen voortzetten. Ze hebben maar één uitweg gezien: breken met de familie en op de vlucht gaan. Inmiddels wil het meisje graag christen worden en ze willen graag hun net gesloten huwelijk kerkelijk laten zegenen.

Omdat ze zich in deze situatie niet veilig voelen op het AZC (zowel voor christenen als voor moslims hier is hun huwelijk nog steeds moeilijk te verteren) neem ik ze voor overleg even in de auto mee naar mijn huis. Onderweg hoor ik hoe ze half Nederland zijn doorgereisd voor ze in Almere terecht zijn gekomen. Ik vertel zelf dat ik net negen maanden in Almere woon, dat ik daarvoor in Maartensdijk gewoond heb. Tot mijn grote verbazing hebben zij acht maanden geleden vijf dagen in de crisisopvang in de sporthal in Maartensdijk gezeten. Dus ze kennen Maartensdijk en ze hebben er goede herinneringen aan. Ze zijn daar ook in de plaatselijke kerk geweest.

“Dan moeten jullie mijn man kennen”, zeg ik – want hij is de dominee van Maartensdijk. En inderdaad. Als hij de deur van ons huis voor hen opendoet, is het een uitzonderlijk weerzien na al die maanden. Hij herkent ze meteen, weet hun verhaal nog, en is blij verrast deze jonge mensen terug te zien. Hun verhaal heeft hem geraakt, hij heeft ze toen ook nog eens geadviseerd te wachten met trouwen tot ze een verblijfsvergunning zouden hebben. Dat hebben ze gedaan. En nu zitten ze getrouwd en wel bij ons op de bank. En kunnen ze vertellen dat ze binnenkort een woning zullen krijgen in een ander deel van het land.

Op een mooie zondagochtend doop ik Julia in De Drieklank in Almere. En op een woensdagmiddag om 5 uur staan mijn man en ik in de kerk van hun nieuwe woonplaats en zijn we te gast bij de kerkelijke huwelijksinzegening door de plaatselijke pastoor. Romeo en Julia hebben hun droom uit zien komen. Nog meer goed nieuws: op 22 juli is hun zoontje geboren. Hij kreeg een oer-Hollandse naam. Jan. Een prachtige naam voor de toekomst in Nederland.

Ds. Rianne Veenstra

Bron tekst + foto: www.protestantsekerk.nl/Romeo-Julia-en-Jan

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan