BLOG: Je bent moe, ...

Je bent moe, hebt pijn aan je voeten en benen en je wilt stoppen met lopen Wandelen tijdens de Nacht van de Vluchteling.

Een aantal maanden geleden stuurde Justice and Peace-collega Sophie een e-mail rond: “Wie loopt er met mij mee in het Welkom Hier team tijdens de Nacht van de Vluchteling?” Zonder aarzelen stuurde ik terug: “Ja leuk, ik doe mee!” Dat het een lange tocht zou worden was duidelijk, 40 km. lopen van Rotterdam naar Den Haag, dat doe je niet zomaar even. Samen met teamleden als Hameed die 1,5 jaar geleden uit Syrië vluchtte, en Den Haag FM reporter Willemijn begon ik vol adrenaline aan mijn kilometers in de nacht.

De kilometers werden naar het einde toe steeds zwaarder voor mijn benen, maar alle lopers wisselden ook steeds meer verhalen met elkaar uit. Het verhaal dat me het meeste is bijgebleven was dat van mijn teamlid Hameed. Toen ik hem vroeg hoe hij deze loop ervaarde zei hij:

“Deze wandeltocht tijdens de Nacht van de Vluchteling en de wandeltocht tijdens mijn eigen vlucht zijn eigenlijk hetzelfde: je bent moe, je hebt pijn aan je voeten en benen en je wilt stoppen met lopen… Maar het is ook helemaal anders: nu weet je dat er een finish is en je lekker kunt gaan slapen thuis in je eigen bed. Als je echt vlucht, dan weet je dat niet. Je weet niet waar je aankomt, welke taal ze daar spreken en of je überhaupt kunt rusten of meteen weer door moet lopen naar een andere plek.”

Na die woorden waren we allebei eventjes stil. We kletsten verder over het feit dat vluchtelingen vóór hun vlucht geen vluchtelingen waren, maar gewone mensen, met een baan, familie en een huis; zij leefden ‘gewoon’ hun leven zoals ieder ander op de wereld dat doet.

Tijdens de Welkom Hier manifestaties die we organiseren, zien we dat er veel mensen zijn die vluchtelingen ondersteunen om in Nederland hun leven weer op te pakken. Daarom is onze slogan: Welkom Hier – Doe je samen! Het feit dat in totaal 2.800 mensen meeliepen met de Nacht van de Vluchteling om geld op te halen voor 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd, laat zien dat wij niet de enige zijn die er zo over denken.

Liselot van Zantvoort,
Programmamedewerker Welkom Hier
(Justice and Peace Nederland)

U kunt de column ook lezen via deze link:

Meer informatie: www.nachtvandevluchteling.nl.

Foto: nachtvandevluchteling.nl.

Raad van Kerken in Nederland | Koningin Wilhelminalaan 5 | 3818 HN AMERSFOORT | 033-4633844 | rvk@raadvankerken.nl

Site design: SyncCP; techniek: SiteCan