Open brief 24-uurs opvang Daalburgh

OPEN BRIEF aan B&W en Gemeenteraad van Amsterdam 7 juni 2016

Van de Taakgroep Vluchtelingen van de Amsterdamse Raad van Kerken:
Ernstig verontrust over voortgang van 24-uurs opvang Daalburgh.

1. Waardering omgeslagen in ontsteltenis
Vorig jaar heeft de (Taakgroep Vluchtelingen van de) Amsterdamse Raad van Kerken ‘zijn grote waardering’ voor de nota ‘Programma Vreemdelingen” van 2 juni 2015 uitgesproken. We maakten toen weliswaar de kritische kanttekening dat die opvang voorwaardelijk was en van beperkte duur, hetgeen tegen onze christelijke moraal van menselijkheid en tegen de in verschillende Europese verdragen vastgelegde mensenrechten indruiste, maar hebben steeds de hoop en de verwachting uitgesproken, dat de schrijnende gevallen die wij heel persoonlijk tegenkwamen alsook het karakter indelebilis van de Stad Amsterdam (Barmhartigheid, het 3e Kruis in het stadswapen!), ervoor zouden zorgen dat die strikte regels van het programma, in de praktijk zouden worden opgerekt of bijgesteld. Die verwachting is niet uitgekomen. Tot onze grote ontsteltenis dreigen nu vanaf 1 juli aanstaande 10 mensen uit de 24-uurs opvang in Daalburgh op straat te worden gezet, terwijl in hun psychische of medische situatie nog vele stappen op weg naar een gezond functioneren moeten worden gezet.

Lees de gehele brief via deze link [PDF].