Patriarch wil gesprek met Erdogan

De oecumenische patriarch Bartholomeos I van Constantinopel kondigde begin deze week aan dat hij een gesprek heeft aangevraagd met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Tijdens die ontmoeting wil hij de inbeslagname van een aantal stukken grond van het oecumenische patriarchaat en de onteigening van christelijke kerken en ander kerkelijk vastgoed elders in het land ter sprake brengen. Het patriarchaat spreekt over een cruciale fase voor de rechten van religieuze minderheden in het land.

Dat meldt het Belgische nieuwsstation Kerknet op gezang van Fides, KNA en Katholisch.de. De Turkse premier ligt internationaal momenteel zwaar onder vuur. Volgens waarnemers gaat ook de positie van de door de overheid officieel erkende kerkgemeenschappen en de religieuze minderheden er sterk op achteruit. Het oecumenische patriarchaat kan zich niet van de indruk ontdoen dat de Turkse overheid de klok tracht terug te draaien. Vooral de onteigening van gronden rond het voormalige priesterseminarie van Halki, waar decennialang orthodoxe geestelijken werden opgeleid, ligt bijzonder gevoelig.

Het oecumenische patriarchaat vraagt al jaren dat de theologische school en priesteropleiding heropend zouden worden. Maar in plaats daarvan volgt nu de aankondiging van Ankara van de inbeslagname van 40 hectare grond van het Grieks-orthodoxe patriarchaat in Constantinopel nabij het voormalige priesterseminarie. Begin april werd voor het eerst in decennia ook al opnieuw een orthodox klooster onteigend. In het klooster wordt een brandweerpost gevestigd. Recent bepaalde het Turkse staatsblad dat de kerken en andere eigendommen in het historische centrum van Diyarbakir staatseigendom worden, ook al tekenden enkele kerkgemeenschappen daar beroep tegen aan.

Turkije telt ongeveer 75 miljoen inwoners. Daarvan is zo’n twee procent christen. Christenen moeten hun geloof binnen de kerkmuren uitoefenen. Wie bijvoorbeeld de Turkse badplaats Antalya bezoekt, zal merken dat je een kerkdienst kunt bijwonen achter een gevel, die eerder aan een restaurant doet denken dan aan een kerk. Voor christenen bestaat geen echte godsdienstvrijheid en zij kunnen geen theologen of priesters vormen. Het seminarie van het oecumenisch patriarchaat is al decennia gesloten. Geen enkele kerk of christelijke gemeenschap wordt juridisch als rechtspersoonlijkheid erkend.

Bron: Kerknet/Fides/KNA/Katholisch.de