COLUMN: Wat de Paus kan, kunnen wij ook…. Of toch niet?

Paus Franciscus neemt 12 vluchtelingen mee van Lesbos naar Vaticaan.

Het is bijzonder wat Paus Franciscus zegt en doet. Hij raakt me. Ontroert me ook. Al aan het begin van zijn pontificaat reisde hij voor zijn eerste werkbezoek, naar Lampedusa, om de vluchtelingen te bemoedigen die daar met grote aantallen in bootjes waren aangekomen.

Het bleef niet bij één keer: nu opnieuw laat de Paus zijn hart spreken. Zijn bezoek aan de vluchtelingen die vastzitten in Griekenland, en het kleine en tegelijk ongelooflijk grootse gebaar om 12 vluchtelingen een plek te geven in Vaticaanstad, is niet alleen belangrijk voor de vluchtelingen zelf, maar ook voor de wereld.

Hij bemoedigt mensen in nood en doet tegelijk een appel op ons allen, om niet te blijven hangen in bureaucratie, in bezwaren en schijnbare onmogelijkheden of politieke onwil. Bij zijn bezoek zegt hij: “Als mensen van de wereld willen we onze stem als een laten klinken en voor u laten spreken. We hopen dat de wereld deze beelden ziet en erop reageert op een manier die onze gedeelde menselijkheid waardig is.''

Ik hoop inderdaad dat zijn bezoek de politieke leiders inspireert om te doen wat mogelijk is voor de vluchtelingen in de kampen en aan de grenzen. Tegelijkertijd geeft zijn oproep mij ook een ongemakkelijk gevoel. Want wat hij kan, moeten wij als kerken toch ook kunnen? In de projectgroep vluchtelingen van de Raad van kerken in Nederland hebben we er al over gesproken.

Kunnen wij niet, net als de Paus en net als in Italië eerder is gedaan door de RK gemeenschap Sant’ Egidio en de Evangelische Kerken van de Waldenzen, vluchtelingen een veilige overtocht en opvang/begeleiding bieden? Wat vraagt dat van ons? Of moeten we het niet zelf doen, maar sterker bij onze Nederlandse overheid aandringen op veilige vluchtroutes en goede opvang en begeleiding?

In juni organiseert Kerk in Actie net als elk jaar een conferentie samen met de CCME (Churches' Commission for Migrants in Europe) in het kader van wereldvluchtelingendag. Daar zal dit thema waarschijnlijk ook aan de orde komen. Ik weet niet wat op dit moment de beste actie is. Maar wat ik wel weet, is dat ik de machteloosheid zat ben. En dat ik de hoop, waar de Paus ons mee bemoedigt, niet wil verliezen. In Godsnaam niet.

Annemarieke Hollanders,
Secretaris projectgroep vluchtelingen.

Voor fotoverslag van het bezoek vd Paus aan Lesbos, 14/15 april 2016: