Goed bericht ...

Een goed bericht uit Budel. De app meldt, dat de Syrische familie tenminste 5 jaar in ons land mag verblijven. Het heeft hun zoveelste.....maandag in Holland tot een feestdag gemaakt. De zon brak met lente door. Niet alleen de Budelse manschappen-kantine van de oud-kazerne hulde zich in feestgedruis. Ook in Syrië-zelf werd dit feestje (mee)gevierd; een stroom aan apps-met-dank kwam op gang. Naar ik aanneem vierde men het, binnenshuis, waar een drietal verscheurde families 7 maanden, in een soms ondraaglijke spanning, hebben uitgezien naar: ‘goed bericht’.

De afgelopen twee weken kregen de zeven ‘hoofdrolspelers in dit Syrische vluchtelingendrama’ letterlijk, ‘het heen en weer’. Vanuit de Budelse oud-kazerne, moesten ze zich, per bus, spoor en benenwagen naar Oss, bij de hen toegewezen raadsman melden. Enkele details: voor zeven man, hadden ze 6 dagkaarten van de NS, in ontvangst mogen nemen. Over de heenreis stond alles op papier, niet over de terugreis. Alles in de Nederlandse taal.

Vorige week reisden ze driemaal per busje naar en van Den Bosch; reveil op klokslag zes, om op zeven uur in de ochtend bij de kazernepoort te staan. De wachttijd heeft geloond; eindelijk. Wij vieren dit ‘Goed Bericht- feestje’ met hen mee.

Foto + tekst: Harry C.A. Daudt