Groei kerktelevisie

Kerktelevisie is aan een opmars bezig. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad. De twee grootste aanbieders kerkomroep.nl en kerkdienstgemist.nl zagen in drie jaar tijd een groei van meer dan 1000 procent. Waren het drie jaar geleden nog 20 gemeenten die de kerkdienst op de televisie brachten, op dit moment zijn er al meer dan 250 gemeenten die de diensten niet alleen in geluid maar ook met beelden uitzenden.

De Protestantse Kerk in Nederland voert de lijst bij kerkdienstgemist.nl aan met televisiebeelden; 54 gemeenten zenden hun kerkdiensten uit. Tweede staan de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt met 32 diensten. Hervormde gemeenten (onderdeel van de PKN) volgen met 26 gemeenten. Zo’n 11 rooms-katholieke parochies gebruiken de techniek. Kerkomroep.nl heeft 102 aansluitingen, maar geeft geen specificatie per kerkgenootschap.

Daan van Heteren, directeur van kerkomroep, legt in het RD uit dat kerken nog wat moeten wennen aan de technische mogelijkheden. Er is koudwatervrees, zoals die er in 2003 ook was bij de invoer van kerkradio. Ds. M.M. van Campen, één van de predikanten die in het artikel wordt opgevoerd, gebruikt het medium sinds 2013. Hij merkt dat het niet in mindering komt op het kerkbezoek en dat mensen die anders de kerk zouden moeten missen nu makkelijker een verbondenheid blijven voelen. Het zien van de beelden voegt iets toe aan het geluid. Nadelen aan de beelduitzending zijn er niet aldus de Rotterdamse ds. Van Campen in het RD. ‘Lachend: ‘Of het moet zijn dat het e-mailpastoraat is geïntensiveerd. Ik krijg wekelijks reacties of vragen over preken’.

Bron: Reformatorisch Dagblad