Verdieping in werk Dag Hammarskj÷ld

Dag Hammarskjöld (1905-1961) was van 1953 tot 1961 (de tweede) algemeen secretaris van de Verenigde Naties. Hij stond midden in de wereldpolitiek en had hij te maken met verschillende crises. Hij wist zich geroepen om als ‘public servant’ bij te dragen aan de wereldvrede en de eenwording van de mensheid.

Deze bijzondere man staat centraal bij de Quasimodolezing die de Oud-Katholieke Kerk organiseert op 31 maart en bij de tweedaagse studieconferentie die daarna in Elspeet wordt gehouden. Eén van de sprekers is de voormalig aartsbisschop van Uppsala in Zweden, K.G. Hammer.

De Oud-Katholieken hebben wel iets met Dag Hammerskjöld. De huidige aartsbisschop Joris Vercammen ging enkele maanden voor het oog van de EO-camera naar Scandinavië om in de voetsporen van Hammerskjöld een pelgrimage af te leggen (voor een impressie klik hier).

Dag Hammerskjöld kwam onder dubieuze omstandigheden in 1961 om bij een vliegtuigongeluk. In zijn nalatenschap vond men een dagboek met geestelijke notities die een jaar later werden uitgegeven onder de titel ‘Merkstenen’. De teksten geven inzicht in de mystieke diepte van de persoonlijkheid van Dag Hammarskjöld en in zijn geloof in de weg van het evangelie. Hij is en blijft een inspiratiebron voor allen die zich in maatschappij en politiek, kerk en gemeenschap inzetten voor het Rijk Gods.

Wie de Quasimodolezing wil bezoeken kan via de website van de Oud-Katholieke Kerk (www.okkn.nl) meer informatie krijgen. Wie het tweedaagse seminar wil meemaken kan terecht op de website van Pax (www.paxvoorvrede.nl).

Bron: website Oud-Katholieke Kerk en website Pax