Religieuze spanningen nemen toe

De spanningen in religieus-Nederland nemen toe. Het Overleg van Joden, Christenen en Moslims heeft dat al eerder geconstateerd en zoekt contact met het COA, die de opvang van vluchtelingen in Nederland regelt. Maar de contacten hebben nog niet tot goede afspraken geleid. Het COA is nog onvoldoende gevoelig voor de bereidheid van de drie religies om bij te dragen aan een betere onderlinge verstandhouding. Ondertussen groeien de spanningen. Het Nederlands Dagblad van zaterdag 12 maart bericht er in diverse artikelen over.

Daar is allereerst het bericht dat christenen klachten hebben over de manier waarop vluchtelingen met een moslimachtergrond hen benaderen in de vluchtelingenopvang. Al maanden is de situatie gespannen in Heumensoord tussen christenen en moslims. Moslims ergeren zich aan christelijke Syriërs die onderling over het geloof spreken, christelijke muziek draaien en bidden, aldus Dick Mollema in het ND. Hij heeft contact met de christelijke Syriërs. Eerder al in december liet vader Samuël Dogan in de Telegraaf en ook in de plenaire ontmoetingen van de kerken soortgelijke geluiden horen. Samuël Dogan is vanuit de Syrisch-Orthodoxe Kerk lid van de Raad van Kerken in Nederland.

‘Op donderdagavond 21 januari slaat de vlam in de pan. Een week later doen de Syrische christenen aangifte. Volgens een politierapport, dat in handen is van deze krant, vat een moslima een gesprek tussen twee christenen op als een belediging aan haar adres. Ze begint te schreeuwen en al snel staat de kamer vol moslimmannen’. Volgens Mollema onderkent de COA niet de ernst van de situatie.

In dezelfde krant een bericht over het toenemende geweld waar moskeeën mee te maken krijgen. Veel verhalen blijven buiten de media. ‘We hebben te maken met een collectief bagatelliseren van islamofobie’, aldus Saida Deerazi van het in 2013 opgerichte Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID). ‘Dat er sprake is van een groeiende haat tegen moslims, wil maar niet tot de gevestigde politieke orde en de reguliere journalistiek doordringen’.

Binnen het OJCM wordt indringend over dit soort zaken gesproken. Een derde component van de zorgen, namelijk dat Joden vrezen voor toenemend antisemitisme, mede gevoed door opvattingen die vanuit het Midden-Oosten hier steeds meer voet aan de grond krijgen, is daarin nog niet meegenomen.

Bron: Nederlands Dagblad