Kamer voor aparte opvang homoseksuelen en christenen

Naast aparte opvang voor homoseksuelen moet er ook aparte opvang komen voor de christenen die in opvanglocaties worden bedreigd door medebewoners. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie van D66, waarin behalve om speciale bescherming voor homoseksuelen ook om aparte opvang voor christenen en "andere kwetsbare individuen" wordt gevraagd.

D66 voegde de laatste twee groepen op het laatste moment toe. Vanuit onder meer de Syrisch-Orthodoxe Kerk wordt al maandenlang aangedrongen op een veiliger omgeving voor christenen. Ook christenen hebben het soms flink te verduren op de opvanglocaties. D66 vond het daarom niet meer dan terecht ze ook te noemen, maar hoopte zo ook de steun te krijgen van bijvoorbeeld de ChristenUnie en kreeg die ook.

'Acute noodsituatie'

Regeringspartij VVD bleef faliekant tegen. De regering was ook niet zo erg voor aparte opvang, omdat die principieel niet strookt met het principe dat iedereen gelijk is. Daarbij moeten de daders worden aangepakt en zouden de slachtoffers niet moeten hoeven te wijken. Maar ze vindt het "in een acute noodsituatie natuurlijk denkbaar" dat homo's, christenen en andere kwetsbare individuen apart en veilig worden opgevangen. Een Kamermeerderheid wil nu dus dat daar ook echt werk van wordt gemaakt.

Bron: ANP