WIJ ZIJN HIER in leegstaand kantoorpand

Op 30 januari 2016 heeft een deel van de groep onterecht afgewezen asielzoekers van WijZijnHier een nieuw onderkomen betrokken: een leegstaand kantoorpand op de Willem Fenengastraat 15 in Amsterdam Over Amstel.

Het is het zestiende pand dat de groep van WZH betrekt, sinds zij in september 2012 begon met actievoeren om aandacht te vragen voor het probleem dat zij niet weg kunnen uit Nederland, hoewel de IND dat wel van ze eist. In de drie en half jaar van actievoeren van WZH hebben inmiddels 35% van de asielzoekers die onterecht zijn afgewezen, een verblijfsvergunning verkregen. Dat toont aan dat zeker 1/3 van de afwijzingen van de IND niet terecht en onzorgvuldig is geweest.

Het merendeel van de onterecht afgewezen asielzoekers worden afgewezen omdat zij geen paspoort of identiteitsdocument kan overleggen om hun identiteit aan te tonen. De IND wijst hen dan af omdat hun vluchtverhaal niet geloofd wordt. Zij moeten dan binnen 28 dagen het land verlaten, maar kunnen niet weg omdat ze juist gevlucht zijn voor oorlog en geweld, of ambassades niet meewerken, of het onduidelijk is naar welk land ze terug zouden moeten. Sommige onterecht afgewezen asielzoekers verkeren al meer dan vijf jaar in Niemandsland.

Meer informatie: http://wijzijnhier.org

Bron: persbericht WijZijnHier, via de Taakgroep Vluchtelingen van de Raad van kerken Amsterdam.