Dominees over klassieker

Aan de vooravond van de klassieker Ajax-Feijenoord brengt de Volkskrant wel een heel uitzonderlijke voorbeschouwing. Twee dominees worden voor het voetlicht gehaald en praten over het Nederlandse topvoetbal, supporters en de rol van geld. Aan het woord Ajaxfan ds. Klaas Vos en Feyenoordfan ds. Karin van den Broeke. Wat hen verenigt in hun denken? Misschien is het wel het woord ‘relativering’.

Van beiden een stukje tekst. Onder het kopje ‘Religie’ komen de volgende opmerkingen van Karin van den Broeke naar voren; zij is preses van de Protestantse synode en lid van de Raad van Kerken in Nederland:

‘Voetbal is voor haar geen religie. ‘Ik zie dat uiteraard anders. Er zijn wel religieuze elementen. Iets delen, zingen met elkaar. Sommige mensen zeggen dat Feyenoord hun geloof is en de Kuip hun tempel. Hun goden staan op het veld. Dat is voor mij volkomen uit het lood.

Voetbal is een spel, waarin wezenlijk is dat het mis kan gaan. Voor mij is geloven een levenshouding, die je helpt om met hoogte- en dieptepunten om te gaan, die je oproept tot maatschappelijke verantwoordelijkheid. Geloven helpt je om de juiste toon van relativering te vinden.

‘Verdediger Stefan de Vrij (speelt bij Latio, red.) is christelijk. Over hem werd sceptisch gedaan bij Feyenoord. Zou zo’n jongen uit een gedegen christelijk milieu een tackle kunnen maken? Dat is een angstig beeld van religie. Geloof is ook volharding. Op het veld geef je alles, maar je kunt relativeren als het misgaat. Iedereen heeft zijn beperkingen. Zelfs als je vijf wedstrijden achter elkaar verliest, is het: hup, opstaan, doorgaan, volgende keer beter’’.

Onder een zelfde kopje ‘Religie’ komen de volgende opmerkingen van Klaas Vos, predikant in de PKN naar voren:

‘Kerken lopen leeg, stadions zitten vol. Sport heeft altijd te maken gehad met geloof, hoop en liefde. ‘Sport bevat allerlei soorten geloof, je hebt ook een soort IS-groep, bij wijze van spreken. Die gaat bij Vejinovic in de tuin staan schreeuwen. Directeur Gudde van Feyenoord zegt dan dat zij geen echte supporters zijn, maar daarover denken die jongens anders. Wij zeggen ook dat IS geen echte islam is, maar daar denken zijzelf anders over.

‘Diehards onder supporters zijn bij wijze van spreken bereid hun leven te geven. Voetbal, of de oorlog rond voetbal, heeft sterk religieuze trekken, maar de relevativering is weg. Dat is jammer. In alle nuchterheid probeer ik in mijn gemeenschap ook te relativeren. Ik zeg weleens: je moet minder geloven, want fanatisme is het grootste gevaar. De kerk moet ook de plek zijn om te ‘ontgeloven’. Het gaat erom dat je met elkaar kunt omgaan, in normale verhoudingen. Dat is een offer, want dat betekent vaak dat je van je eigen voetstuk af moet.

‘Soms denk ik: wat hebben mensen nog naast dat voetbal? Niks. Dat is eng. Net als het eng is als mensen de hele week alleen kerk, kerk, kerk hebben. Dat wordt ook van niemand gevraagd. Neem eens een break in de tijd, door even op te houden. Neem ruimte voor de leegte’.

Bron: Volkskrant