Genocide brengt RKK en Moskou samen

Voor het eerst in duizend jaar ontmoeten de Russisch-orthodoxe patriarch en de rooms-katholieke paus elkaar volgende week in de Cubaanse hoofdstad Havana. De historische ontmoeting tussen patriarch Kirill en paus Franciscus is de eerste tussen de twee kerkleiders sinds het zogeheten Grote Schisma van 1054.

De twee kerkleiders zullen 12 februari twee uur met elkaar spreken, zo kondigden beide kerken vrijdag aan. Het is de bedoeling dat ze daarna een gezamenlijke verklaring ondertekenen.

Metropolitan Hilarion, de nummer twee van de Russisch orthodoxe kerk, zei vrijdag dat de 'genocide op christenen' door 'extremisten' in het Midden-Oosten en Noord- en Centraal-Afrika beide kerkleiders noopt tot een samenwerking. 'We moeten interne onenigheden opzij zetten in deze tragische tijd, en onze krachten verenigen om christenen te redden die het slachtoffer zijn van de meest schrikwekkende vervolging.'

De breuk tussen de oosters-orthodoxe en rooms-katholieke kerk dateert van 1054, toen de patriarch van Byzantium, Michael Caerularius, niet langer paus Leo IX als leider van het christendom erkende. Daarop excommuniceerden beide kerkvaders elkaar. Aan de scheuring ligt een subtiel theologisch verschil ten grondslag, ook wel bekend als de 'filioque-doctrine'. Volgens Rome gaat de heilige geest uit van de Vader en de Zoon, volgens orthodoxen van de Vader, vía de Zoon. De orthodoxe kerk is door de jaren heen uiteengevallen in tien verschillende kerken, waarvan de Russische de grootse en machtigste is. In het verleden waren er al ontmoetingen tussen oost en west, maar dan ging het om vertegenwoordigers van de oecumenisch ingestelde patriarch van Istanbul.

Bron: NOS, Volkskrant, ANP, KRO