Zwarte dag voor christenen

De bekentenis van Bart van U. dat zijn geloofsovertuiging een rol heeft gespeeld om ervoor te kiezen om oud-minister Els Borst van haar leven te beroven, ‘is een zeer zwarte dag voor christenen’, vindt ethicus Theo Boer. Hij was te gast in het Radio 1-programma Dit is de Dag.

’De symbolische onwaarde van deze moord, zal christenen lange tijd achtervolgen. Ook internationaal. Want het is een feit dat een minister die de euthanasiewet door het parlement loodste iemand is die zegt: ‘Ik heb daartoe de opdracht van God ontvangen’. Je kunt dan nog zoveel zeggen dat het een speciaal geval is. In de beeldvorming ligt dat moeilijk’, aldus Boer in Dit is de Dag.

Psychiater Ewoud de Jong spreekt Boer in het zelfde programma tegen: ‘Ik wil religie uit de sfeer van pathologie halen’. Ook Alexander Pechtold, partijgenoot van Els Borst, is terughoudend met het label plakken: ‘Ieder individu die meent een ander het leven te mogen benemen is gestoord. Het is extra gruwelijk dat dit is gebeurd met voorbedachten rade. De moordenaar is een paar keer naar het huis van Els Borst gegaan. Ik kan me goed voorstellen dat het voor mensen met een geloofsachtergrond heel pijnlijk is. Maar voor mijn denken is ieder individu zelf verantwoordelijk voor zijn daden’.

Ewoud de Jong stelt dat er op twitter druk over dit onderwerp wordt gediscussieerd. Volgens hem stoort het mensen dat er nu ineens veel mensen ‘genuanceerd’spreken. ‘Als het een moslim was geweest was er anders gereageerd’. De Jong verwijst ook naar islamitische bewegingen die het gedrag van de moordenaar zelfs goed praten.

Theo Boer stelt dat hij persoonlijk niet vindt dat er een verband gelegd mag worden tussen religie en pathologie. ‘Als iemand vanuit zijn waan een moord begaat en dat religieus legitimeert, wil dat nog niet zeggen dat het door religie komt’. Dat moge logisch zo zijn, in de beeldvorming zal dat moeilijk te weren zijn, vermoedt hij.

Bron: radioprogramma Dit is de Dag