Evangelicals gaan anders denken over Allah

Zo’n 35 procent van de evangelicals in de Verenigde Staten is van mening dat christenen en moslims dezelfde God dienen; 60 procent wijst die gedachte af. Vijftien jaar geleden wees nog 82 procent de gedachte af dat je bij de islam aan dezelfde God zou mogen denken als bij de christenen.

Dat schrijft W.B. Kranendonk in het Reformatorisch Dagblad. De auteur gaat in zijn artikel in op een conflict dat is gerezen aan het Wheaton College, waar zo’n 3000 studenten een opleiding volgen. De politicologe Larycia Hawkins is op non-actief gesteld, omdat ze geen fundamentele verschillen ziet tussen aanhangers van de beide religies in ‘de manier waarop God zich openbaart, het wezen van God, de weg tot het heil en het leven van gebed’.

Hawkins krijgt steun van onder anderen de theoloog Miroslav Volf, docent aan Yale Divinity School in New Haven. Hij stelt onomwonden dat moslims en christenen dezelfde God aanbidden, de enige God. Hij wijst er op dat ‘Allah’ gewoon ‘God’ betekent. Daartegenover fulmineren mensen als Albert Mohler, rector van het seminarie van de Zuidelijke Baptisten in Louisville. Mohler erkgens dat er overeenkomsten zijn tussen christendom en islam, bijvoorbeeld het geloof in één God, de wetenschap dat God zich openbaart via het woord, het gezag van morele wettenen een lineaire geschiedbeschouwing. Maar er zijn voor Mohler ook essentiële verschillen, zoals het geloof in Jezus Christus als de vleesgeworden Zoon van God.

Bron: Reformatorisch Dagblad / The Washington Post