Eijk stopt als voorzitter

Kardinaal Wim Eijk stopt als voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Hij bekleedt de functie sinds 2011, maar nu zijn termijn van vijf jaar er binnenkort opzit, heeft hij besloten zich niet herkiesbaar te stellen. Dat meldt het ANP.

Eijk (62) heeft volgens zijn aartsbisdom Utrecht last van een pijnlijke gewrichtsaandoening die soms het lopen bemoeilijkt. Ook wil hij meer tijd en energie steken in zijn aartsbisdom en de gevolgen van de ontkerkelijking.

De Bisschoppenconferentie is een gemeenschappelijk orgaan van alle bisdommen in het land. De bisschoppen bespreken gezamenlijk de vragen en uitdagingen die verder reiken dan het eigen bisdom. De conferentie kwam dinsdag 26 januari bijeen.

Wim Eijk was maandag, daags voor de bisschoppenconferentie, nog aanwezig bij de pelgrimage van vrede in Utrecht. Hij bezocht zowel de christelijke viering in de Domkerk als de interreligieuze manifestatie in Tivoli. Tijdens de tocht van het Domplein naar het Vredenburg wandelde hij onder meer samen op met één van zijn vicarissen, zijn oud-katholieke collega en de joodse rabbijn Jacobs.

De verkiezing van de nieuwe voorzitter is in juni of juli.

Bron: ANP