Hilversum: Verslag 600 jaar Christendom

Op zondag 17 januari heeft de Raad van Kerken Hilversum het startschot gegeven voor het jubileumjaar: 600 jaar Christendom in Hilversum. Nadat er in drie kerken oecumenische diensten waren gehouden, begaven veel kerkgangers zich naar de Grote Kerk op de Kerkbrink, dit is de plek waar vanaf 1416 de christenen in Hilversum bijeenkwamen. Het huidige kerkgebouw staat er sinds 1971, het werd herbouwd na een verwoestende brand. In de Grote Kerk was op de vloer gemarkeerd waar de oorspronkelijke muren stonden, ook waren er kloostermoppen om een idee te geven hoe de muren er bij de bouw uitzagen.

De mensen die de viering in de Regenboogkerk hadden bijgewoond, gingen te voet door Hilversum, voorop liep iemand met het kruis uit de Oud Katholieke St. Vituskerk. Bij de Grote Kerk werden de kerkgangers verwelkomd door de muziek van het korps van het Leger des Heils Hilversum. Nadat iedereen koffie of thee had gedronken, stroomde de kerk vol. Vooraf hadden we geen idee hoeveel mensen er zouden komen, zou het weer nog roet in het eten gooien? Er waren 300 liturgieën gedrukt, maar al snel werd gevraagd of mensen wilden delen, want er waren veel mensen gekomen.

Om 12 uur begon de dienst, er waren vier voorgangers: ds. Wim Moehn, van de Grote Kerk, ds. Heleen Weimar, van de Regenboogkerk, ds. Klaas de Vries, van de Verbinding (Christelijk Gereformeerd en Gereformeerd Vrijgemaakt) en pastoor Jules Dresmé van de RK St Vitus. Er was een gelegenheidskoor (Regenboogkerk, Onze Lieve Vrouwe Parochie, Oud Katholieke St Vitus) onder leiding van Arno Rog en ook het PRaiSe-Koor van de Verbinding onder leiding van Alexander Eerenberg verleende medewerking. Ton van der Horst zat op het orgel. Het was een feestelijke liturgie, met elementen uit alle tradities: van de oude psalmberijming tot psalmen van nu.

Nu is de Raad van Kerken Hilversum bezig met de voorbereidingen van een korenavond op 15 juni (de naamdag van St Vitus) en dan zal ook het jubileumboek gepresenteerd worden.

Foto boven: Fok de Boer, foto onder: Ina Buist.