Gebed voor Noord-Korea

Het Friesch Dagblad heeft een uitvoerige reportage gemaakt over de week van Gebed. De redactie verbindt de week met de actualiteit van de vervolingen. Hieronder een tweetal fragmenten.

‘Nog nooit deden er zo veel plaatsen in ons land mee aan de jaarlijkse Week van Gebed. Tijdens de gebedsavonden staat vooral de actualiteit centraal. Het is een kaart met steeds meer rode markeringen, die staat op de website van MissieNederland, die met de Raad van Kerken in Nederland de jaarlijkse gebedsweek organiseert. Er zijn maar liefst 136 plekken waar gelovigen deze week een of meerdere keren bijeenkomen om een gebedsuur te houden. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014 (toen nog 64). De opmars van de Week van Gebed heeft te maken met het ontdekken van de mogelijkheid om je gebedsbijeenkomst officieel aan te melden, meent landelijk projectleider Dorina Nauta. ,,Maar ik zie ook dat het verlangen om samen te bidden sterker wordt. Het afgelopen jaar raakte de nood in de wereld steeds vaker ons eigen land, denk bijvoorbeeld aan de vluchtelingenproblematiek. Hierdoor zijn mensen angstig en lijkt het alsof ze eerder geneigd zijn elkaar op te zoeken om met elkaar te bidden.”

Dokkum, Drachten, Heerenveen, Bolsward, Sneek, Leeuwarden en Frieschepalen worden genoemd. En dat zullen niet de enige Friese deelnemers zijn. MissieNederland merkt dat nog niet iedereen zich aanmeldt. De landelijke lijst zal daarom ongetwijfeld nog langer zijn’.

En een tweede citaat vanuit de situatie in Noord-Korea, bij het thema van het gebed geplaatst door het Friesch Dagblad onder de kop: Verenigde Naties: tijd om Noord-Korea aan te pakken.

'Het land waar op vrijwel elke gebedsavond voor wordt gebeden is Noord-Korea. Dat komt vooral omdat het land onafgebroken op nummer 1 staat op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Gisteren kwam
er opnieuw een signaal van de Verenigde Naties over het regime in het land. De wereld moet zich inzetten voor strafrechtelijke vervolging van de leiders van Noord-Korea, nu er geen verbetering is te zien in de mensenrechten daar. Dat zei Marzuki Darusman, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Noord-Korea, op een persconferentie in Tokio. Sinds het laatste grote VN-rapport twee jaar geleden is er geen enkele verbetering opgetreden in het communistische land, stelt rapporteur Darusman. Het VN-rapport beschreef destijds tot in detail de wreedheden in het land. „Naast de voortdurende politieke druk op de Democratische Volksrepubliek Korea om de mensenrechten te verbeteren, is het nu ook noodzakelijk het leiderschap strafrechtelijk verantwoordelijk te stellen”, aldus Darusman. Hij zat destijds ook in de commissie die het VN-rapport opstelde. Hij heeft verschillende keren verzocht om Noord-Korea te mogen bezoeken, maar dat werd steeds geweigerd door Pyongyang. In maart worden zijn bevindingen,
na een bezoek aan diverse landen in Azië, besproken bij de VN. Open Doors presenteerde deze week in het Europees Parlement de jongste Ranglijst Christenvervolging. Het was de derde keer dat Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/ SGP) met enkele collega-parlementsleden de organisatie die opkomt voor vervolgde christenen had uitgenodigd om de ranglijst in Straatsburg te bespreken. Met negentien Europarlementariërs waren bijna alle fracties vertegenwoordigd. Daarnaast bezochten veel assistenten van andere Europarlementariërs de bijeenkomst'.

Bron: Friesch Dagblad