Bijbel voor dyslectici

Dyslectici kunnen eenvoudiger de Bijbel lezen dankzij een speciale deeleditie gemaakt door het Britse en Buitenlandse Bijbelgenootschap (BFBS). Dat meldt UBS (Verenigde Bijbelgenootschappen).

Eén op de tien mensen heeft last van een vorm van dyslectie. Speciaal voor hen heeft het BFBS het evangelie van Markus en de Psalmen uitgebracht in een prettig leesbare editie.

De Bijbel is een lastig boek voor mensen met dyslectie. Het is gedrukt op dun papier waar de letters op de achterkant soms doorschijnen aan de voorkant, waardoor het nog lastiger wordt de tekst te lezen. De kleine letter maakt het er voor dyslectici niet eenvoudiger op.

De uitgave van de BFBS is uitgebracht op een dikker, crème-achtig paper, met een grote letter op één enkele kolom. Daardoor is het makkelijker te lezen. ‘Er is meer witruimte gebruikt tussen de verzen en de letter is groter dan ik gewend ben’, aldus Jacob James, een jongen van elf jaar uit East Sussex, ‘daardoor werd het lezen voor mij eenvoudiger’. Zijn moeder is ook tevreden: ‘Voorheen gebruiken we de Bijbel op audio, maar dan kan je moeilijk een concreet vers opzoeken en je kunt deze uitvoering ook meenemen naar een kerk’.

Of de hele Bijbel in dit formaat zal verschijnen is nog niet duidelijk. Het zou in ieder geval impliceren dat je meer banden moet gebruiken.

Bron: UBS