Lebu´nus verwacht steun gemeente

Het bestuur van de Lebuïnuskerk in Deventer heeft gisteravond de gemeenteraad om financiële hulp gevraagd. De afgelopen jaren kwam het bestuur tussen de 50.000 euro en 80.000 euro tekort op de begroting.

'Het tekort is zo groot dat het ons op korte termijn niet meer lukt om de Lebuïnus te exploiteren', vertelt Wytze de Jong namens de Lebuïnuskerk. 'De kerk is eigendom van een steeds kleiner wordende groep, van de protestantse gemeente Deventer. Maar de kosten voor verwarming, onderhoud, verzekering en groot onderhoud blijven even hoog. Wij kunnen dat zo niet volhouden'.

'Dat is totaal ongeveer twee ton. Daarvan komen we jaarlijks zo'n 50.000 euro tot 80.000 euro tekort', aldus De Jong. Hoewel het bestuur geldzorgen heeft, is sluiting van het kerkgebouw volgens De Jong niet direct aan de orde. 'De Lebuïnus is zo'n belangrijk icoon voor de stad, we bieden zoveel moois aan. De kerk wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 50.000 toeristen, manifestaties trekken ieder jaar zo'n 30.000 bezoekers'.

'Die kerk hoeft echt niet zomaar dicht', aldus De Jong. 'Wij kunnen ons niet voorstellen dat de Deventer gemeenschap zo'n mooi gebouw laten verwaarlozen. Het is nota bene Unesco-erfgoed'. Wytze de Jong deed zijn verhaal tijdens de behandeling van de 'nota religieus erfgoed'. De gemeente eigenlijk wil geen geld meer steken in kerkgebouwen, maar een aantal politici liet gisteravond wel doorschemeren dat de Lebuïnuskerk mogelijk in aanmerking komt voor een uitzondering op dat beleid.

Bron: RTV-Oost