Reacties op David Bowie

In christelijke kringen zijn ook verschillende mensen die hebben gereageerd op de dood van popster David Bowie. Het meest sereen was de reactie van organist Johan Gerkes uit Assen. Hij bespeelde maandagochtend nog eenmaal het orgel van de Jozefkerk, voordat het uit elkaar gehaald wordt voor een restauratie. Hij speelde het nummer Space Oddity (Ground Control to Major Tom) van David Bowie.

Opmerkelijk is de reactie van aartsbisschop Welby. Hij zei ‘zeer verdrietig’ te zijn door het overlijden van David Bowie. De primaat van de Anglicaanse Kerk noemde Bowie ‘een buitengewoon persoon’. ‘Ik ben heel, heel erg verdrietig’, zei Welby tegenover de BBC. ‘Ik herinner me dat ik eindeloos naar zijn songs luisterde … en dat ik altijd echt genoot van wat hij was, wat hij deed, de impact die hij had’.

Kardinaal Gianfranco Ravasi, president van de pauselijke cultuurraad (RKK) twitterde: ‘Ground Control to Major Tom. Commencing countdown, engines on. Check ignition and may God's love be with you (David Bowie)’.

De reactie vanuit de kerken is opmerkelijk, omdat Bowie twee jaar geleden nog door de aartsbisschop van Canterburry bekritiseerd werd om de controversiële videoclip van zijn nummer 'The Next Day'. In de controversiële video is te zien hoe een prostituee bloedende kruiswonden op haar handen heeft en aan het einde dood neervalt in haar eigen bloed. Ook Bowie zelf is te zien als apostel.

De voormalig aartsbisschop Lord Carey schreef over de video: ‘Ik betwijfel of Bowie het lef zou hebben gehad om islamitische beelden te gebruiken. Eerlijk gezegd voel ik me niet beledigd door dit soort 'kunstwerken'. Christenen zouden de moed moeten hebben om op te staan tegen dit soort beledigende taal, hoewel ik hoop dat Bowie in de gaten heeft dat de video veel mensen kan verontrusten’.

EO-Geloven uitte zich in een blog kritisch over David Bowie. ‘Hij zag zichzelf niet als een religieuze persoon. Jaren later vertelde hij in een interview dat hij tot de conclusie gekomen is dat God niet bestaat en dat wij nu goden geworden zijn’. ‘Op meerdere momenten heeft hij in zijn carrière Bijbelse verhalen en kerkelijke thema’s in zijn werk opgenomen. Hij wist er dan altijd iets bizars van te maken’.

Bron: KRO/NCRV, RTV-Drenthe, EO-Geloven