Paus roept op tot dialoog

Paus Franciscus gaat maandelijks een videoboodschap naar buiten brengen. De eerste kwam woensdag 6 januari uit. Daarin roept de paus op tot dialoog met andere religies. ‘We mogen niet ophouden voor anderen te bidden en met mensen die anders denken dan wij samen te werken’. De paus toonde zich voorstander van een ‘werkelijke dialoog’, die ‘vruchten van vrede en gerechtigheid’ moet opleveren.

‘Veel mensen denken anders, voelen anders, ze zoeken en vinden God op onderscheiden manieren’, zo zei de paus. De enige zekerheid in deze veelvormigheid van religies is, dat alle mensen kinderen van God zijn.

De video duurt anderhalve minuut en daarin komen ook een boeddhistische priesteres, een moslim, een katholiek priester en een joodse rabbijn in beeld. Ze komen uit voor hun eigen religie en zeggen ook: ‘Ik geloof in de liefde’. Aan het einde van de video houdt ieder een symbool van zijn eigen religie voor de camera: een boeddhistisch figuur, een zevenarmige kandelaar, een islamitische gebedsketting en een Jezuskind.

De paus zal maandelijks met een videoboodschap komen. Doel daarvan is voor de daarop volgende maand gebedsonderwerpen aanreiken voor de parochianen. Voor de videoboodschap: klik hier

In Nederland vindt op 25 januari een bijzondere interreligieuze ontmoeting plaats die past bij bovenstaande filosofie. Klik hier voor meer informatie daarover.

Bron: KAP