Wissel Bijbel/Koran al 7 miljoen hits

Twee Nederlandse jonge mannen gaan met een filmpje over Bijbel en Koran de hele wereld over. Ze publiceerden op 4 december drieëneenhalve minuut film. Inmiddels zijn er meer dan 7 miljoen hits. En media als de Huffington Post (USA), die Zeit (Duitsland) en Kathpress (Oostenrijk) publiceerden er over. Alexander Spoor en Sacha Harland bereikten in een maand tijd, wat weinig Nederlandse theologen zullen bereiken: ze hebben een discussie losgemaakt over het verschil tussen christenen en moslims.

Het filmpje is geplaatst door het social mediaplatform ‘Dit Is Normaal’. Alexander Spoor en Sacha Harland gingen de straat op om passages voor te lezen uit de Bijbel, maar vertelden dat het ging om teksten uit de Koran. Ze pakten een Herziene Statenvertaling, deden er een kaft omheen met de tekst ‘Koran’ en markeerden enkele teksten. Die teksten lazen ze vervolgens voor een mensen en ze vroegen om een reactie.

Het gaat om teksten als ‘Mannen die met mannen slapen, moeten dood’ en ‘Van vrouwen die onderwijs geven, moet hun handen worden afgehakt’. De reacties logen er niet om. ‘Hoe kunnen mensen daar nou in geloven?’ en ‘Als je vanaf je geboorte al zo wordt opgevoed met zulke gedachtes, dan ga je in je verdere leven op een bepaalde manier denken,’ zijn reacties van de mensen op straat.

Toen bleek dat deze teksten in de Bijbel staan geschreven reageerden mensen verbaasd: ‘Dat had ik écht niet gedacht’, ‘Meen je dat?’ en ‘Dit is echt ziek’.

Spoor en Sacha hebben dit initiatief bedacht na de aanslagen van Parijs. De islam zou veel kritiek krijgen, omdat het een gewelddadig geloof zou zijn. ‘De hele video gaat eigenlijk over voordelen van mensen. Nu hebben wij natuurlijk een onderwerp gekozen waarmee de hele wereld te kampen heeft: de islam. De vooroordelen komen mede door de eenzijdige berichtgeving van de media en wij hebben op een subtiele manier daar tegengeluid aan te geven.’ zegt Spoor in een interview.

Sacha Hofland en Alexander Spoor bedachten de aanpak na een middagje brainstormen. Vervolgens doken de twee het centrum van Den Haag in voor de eerste draaidag. ‘We gingen met een bepaalde verwachting de straat op. Die is grotendeels werkelijkheid geworden. We hebben eerst de vooroordelen van de mensen ‘gevoed’ en ze vervolgens geconfronteerd. Stuk voor stuk werd er positief gereageerd’.

Bang voor mensen die goed op de hoogte waren van de Bijbel waren de mannen wel. ‘Dat zou ten koste gaan van het experiment als elke geïnterviewde direct door zou hebben dat het regelrecht uit de Bijbel kwam. Dit hebben we dan ook één of twee keer meegemaakt’. In totaal werden er zo’n 15 mensen ondervraagd over de heilige teksten. De meeste mensen reageerden onthutst, toen ze hoorden dat de teksten niet uit de Koran, maar uit de Bijbel kwamen. ‘In de Bijbel staat het er iets minder hard’, reageerde aanvankelijk één van de geïnterviewden. ‘Ik vind het erg dat wat ooit opgeschreven is, als de waarheid wordt gezien’, aldus een ander. ‘Ik had niet verwacht dat dit er in stond’.

Bron: RTL, Kathpress, Die Zeit