Betrek burgers bij Karelsprijs

De uitreiking van de ‘Karel de Grote’-prijs als een burgerinitiatief en een prijs die gewone burgers aangaat, mag niet in gevaar komen nu is meegedeeld dat paus Franciscus de prijs in 2016 in ontvangst zal nemen en daarvoor niet zal afreizen naar Aken, maar de prijs in Rome in ontvangst zal nemen.

Die geluiden komen naar voren in de Aachener Nachrichten, de lokale krant, die twee weken geleden naar buiten bracht dat de paus de prestigieuze prijs is toegekend . In ingezonden stukken vragen diverse mensen om mogelijkheden mensen uit Aken aanwezig te laten zijn bij de uitreiking in Rome.

De prijs wordt sinds 1950 uitgereikt aan iemand die zich uitzonderlijk inzet voor de Europese eenwording en de vrede en de verstandhouding onder de volkeren. Het comité van de Karelprijs looft de paus omdat hij een boodschap van hoop en bemoediging verspreidt in een tijd waarin veel Europese burgers op zoek zijn naar sturing. De prijs is vooral een erezaak en wordt jaarlijks uitgereikt in het stadhuis van de Domstad, waar ooit Karel de Grote de troon van zijn rijk gevestigd had.

Paus Franciscus is al de tweede paus die de prijs in de wacht sleept. In 2004 werd de prijs toegekend aan Johannes Paulus II, naar wie ook een straat werd genoemd; de naam ‘Klosterstrasse’ verdween van de bordjes en maakten plaats voor de naam van de Poolse paus, die in 2005 overleden is.

De Internationale Karelsprijs Aken is vernoemd naar Karel de Grote. De uitreiking is normaal gesproken in de kroningszaal van het stadhuis van Aken, maar dit jaar vindt hij plaats in Rome. Eerdere winnaars waren onder meer Angela Merkel (2008), Andrea Riccardi, stichter van de Sint-Egidiusgemeenschap (2009), Herman Van Rompuy (2014) en Donald Tusk (2010).

De prijsuitreiking is in CDU-kringen met instemming ontvangen. Leo Deumens van de linkse fractie heeft er op gewezen dat de paus de prijs niet ontvangt voor zijn kerkelijke werk, maar vanwege zijn kritiek op neoliberale ontwikkelingen en zijn inzet voor gerechtigheid en vrede.

(Bron: Kerknet, Aachener Nachrichten)