Kerk voor overgangsregering

Kerkelijke leiders in Zimbabwe hebben de wens uitgesproken dat er een overgangsregering komt in hun land. De kerken zijn bereid een rol te spelen bij de onderhandelingen die daarvoor nodig zijn.

De verklaring is ondertekend door de Raad van Kerken, de Evangelische Alliantie en de Rooms-Katholieke Bisschoppenconferentie. De verklaring komt na een ontmoeting van de kerkelijke leiders.

Vader Fredrick Chiromba, die namens de kerken spreekt, zegt volgens de BBC-berichtgeving dat er niet langer een cultuur van vergeving bestaat in Zimbabwe. Hij geeft verder aan dat de kerken bereid zijn bij te dragen aan verbeteringen. "We zijn bereid de inspanningen te steunen die leiden tot een overgangsregering en een regering van nationale eenheid die leidt tot vrede, stabiliteit en verzoening binnen de natie".

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 29 maart in Zimbabwe werd gewonnen door oppositieleider Morgan Tsvangirai. Maar de overheid weigerde zijn overwinning te accepteren en eiste een tweede ronde, die plaatsvond op 29 juni. Tsvangirai trok zich kort voor deze verkiezingen terug vanwege het toenemende geweld tegen de oppositie.Volgens Tsvangirais Beweging voor Democratische Verandering zijn sinds maart 113 aanhangers gedood, worden er 5000 vermist en zijn er 200.000 mensen gevlucht.

Onlangs maakten Kerk in Actie en ICCO bekend dat zij 150.000 euro overmaken vanuit Nederland naar Christian Care, de ontwikkelingsorganisatie van de Raad van Kerken in Zimbabwe. Het geld is bedoeld als noodhulp aan de slachtoffers van het politieke geweld in Zimbabwe.

De Raad van Kerken in Nederland heeft in april aandacht gevraagd voor de situatie in Zimbabwe.