E-flits, oktober 2015

U ontvangt hierbij gratis de e-flits van de Raad van Kerken met actuele oecumenische informatie.

Klimaatmanifestatie Utrecht
Met een tocht, die begint in de Domkerk, zal zaterdag 24 oktober een klimaatstatement worden gemaakt. Deelnemers gaan langs vijf gebouwen in een protest tegen de voortgaande temperatuurstijging van de aarde. Doe mee. Klik hier.

Klimaatlopen
Op diverse plaatsen in Nederland kan je tien, vijftien kilometer door de natuur lopen als appel aan de politici die einde van het jaar bij elkaar komen in Parijs om over de CO2-uitstoot te spreken. 17 en 18 oktober in Olst, Deventer en Zutphen; 31 oktober en 1 november in Ede, Wageningen en Oosterbeek.

Ronde tafel
De taakgroep Ecologische duurzaamheid houdt op 28 oktober een rondetafelconferentie met onder meer prins Jaime, voormalig premier Balkenende en via een video patriarch Bartholomeus. De resultaten van de inmiddels al overvolle bijeenkomst komen beschikbaar op website en in boekvorm.

Week van gebed materiaal basisscholen
Het materiaal voor de Week van gebed kan worden besteld. Het is woensdag 30 september gepresenteerd. Plaatsen krijgen het advies om te overleggen met basisscholen om de waarde van gebed, eenheid en respect met kinderen te bespreken. Bestelformulier: klik hier. Meer informatie: klik hier.

Vluchtelingen
De werkgroep Vluchtelingen houdt op 7 november een werkdag voor mensen die betrokken zijn bij de menselijke opvang van vluchtelingen. Centraal zal staan de noodopvang van ongedocumenteerde vluchtelingen. John van Tilburg zal een van de mensen zijn die de bezoekers bijpraat op actuele ontwikkelingen. Klik hier. Opgeven via rvk@raadvankerken.nl

Doopcertificaat
Uitgeverij Boekencentrum heeft een oecumenische doopkaart die is ontwikkeld door de Raad van Kerken in het assortiment opgenomen. U kunt de kaarten bij het Zoetermeerse boekenhuis bestellen of via de boekhandel.

Materialen pelgrimage
De pelgrimage van gerechtigheid en vrede leent zich voor de ontwikkeling van een noveen (negendaags of negenplaatselijk gebed), bijvoorbeeld in de adventstijd. Dat is een van de suggesties die naar voren kwam als plaatselijke toepassing voor de pelgrimage tijdens een instructiemiddag die onlangs werd gehouden. Klik hier voor meer materiaalsuggesties.

Stellingen
De Tehuisgemeente van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Groningen houdt op 31 oktober een symposium over kerkzijn. Fokke Oldenhuis heeft vier stellingen opgesteld met een oecumenische achtergrond. Wie wil kan reageren; mgr. Gerard de Korte, ds. Arjan Plaisier en ds. Klaas van der Kamp deden dat ook. Klik hier.

Yaser Ellethy
Net als in het christendom zijn er verschillende benaderingswijzen in de islam om de koran uit te leggen. Yaser Ellethy van de Vrije Universiteit heeft in een expertmeeting van de beraadgroep Interrreligieuze Ontmoeting uitgelegd waar IS-mensen verschillen van de mainstream uitleggers. Klik hier.

Stickers
Op verzoek zijn de stickervellen met vijf stickers over de pelgrimage, de oecumene en cartoons van Bert Kuiper nu ook verkrijgbaar voor plaatselijke raden die op die manier de pelgrimage breder willen verspreiden. Stickervellen kunnen per twintig stuks worden besteld voor 5 euro bij de Raad van Kerken: rvk@raadvankerken.nl

Zij die een nieuw mailadres willen laten opvoeren of de gratis flits willen opzeggen, kunnen dat melden op rvk@raadvankerken.nl. Dit is jaargang 8, nr. 9 (oktober) van de e-flits.