Inbreng Xnoizz op 16 augustus

Het debat over de toekomst van de kerk op het Flevo-festival, waaraan ook vanuit  de Raad van Kerken wordt meegedaan, vindt plaats op zaterdag 16 augustus vanaf 16.00 uur in the Quench, de NBG-stand op het festival. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Eerder werd al duidelijk dat het Xnoizz Flevo Festival plaatsvindt van 14 t/m 17 augustus in Bussloo bij Apeldoorn. Het christelijk maandblad Reveil organiseert er een discussie waaraan meedoen Arnold van Heusden, directeur van de Evangelische Alliantie, Klaas van der Kamp, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, Theunis Jan Visser, een kerkelijk betrokken jongere, Stefan Paas, schrijver/docent missiologie aan de VU en Nynke Dijkstra, toeruster bij de PKN. Pieter Boomsma uit Nijverdal leidt de discussie.

Het Xnoizz Flevo Festival bestaat sinds 1978. Het werd eerst gehouden in Kamperland, en streek later neer op diverse plaatsen waaronder Biddinghuizen, waar het de naam 'Flevo' van heeft overgehouden. Er komen jaarlijks zo'n 10.000 jongeren, die vaak met tent en rugzak het hele festival blijven. Het Xnoizz Flevo Festival wil de jongeren de gelegenheid bieden om in ongedwongen en feestelijke omgang iets of meer te ontdekken over het christelijk geloof. Vele tientallen bands luisteren het festival op en de jongeren kunnen van gedachten wisselen met talloze inleiders, variërend van Leo Feijen tot ds. Arenda Haasnoot en van PVDA-coryfee Mei Li Vos tot CDA-politica Mirjam Sterk.

Het blad Reveil nam een voorschot op de discussie in het juli-augustus-nummer; onafhankelijk van elkaar reageerden twee debaters op enkele stellingen. We nemen er enkele over.

Stelling van Reveil: In 2010 bestaat alleen nog maar een virtuele kerk.

Arnold van Heusden: 'De virtuele kerk is geen echte kerk. Lees er de Bijbel maar op na: in de kerk gaat het over contact tussen mensen dat zo totaal is dat het internet er hooguit een klein onderdeel van kan zijn. Het internet wordt ook voor de kerk belangrijker, maar als levende gemeenschap, blijft de kerk bestaan'.

Klaas van der Kamp: 'Naast een virtuele kerk blijft het gebouw bij jou om de hoek bestaan. Mehrabian onderzocht hoe sympathie tussen mensen ontstaat: vooral in persoonlijke ontmoetingen. Dat is onvervangbaar. De virtuele kerk is een zinvolle aanvulling en beïnvloedt de kerk zodat ze zich bondiger en beeldender uit gaat drukken'.

Stelling van Reveil: De oecumene via instituten is overbodig. Christenen vinden elkaar vanzelf wel.

Arnold van Heusden: 'Ik vind dat je zuinig moet zijn met instituten, al verandert de wijze waarop mensen elkaar vinden in onze tijd heel snel. Maar juist de Evangelische Alliantie heeft in Nederland een makelaarsrol, en ik ben er wekelijks getuige van dat wij mensen, organisaties en initiatieven aan elkaar knopen die daar veel aan hebben'.

Klaas van der Kamp: 'Op papier, ja. Het instituut van het huwelijk is ook overbodig. Zelfs de Bijbel. Laat maar zien dat je zonder kan! De praktijk leert dat het handig is om - in de lijn van Ezechiël - niet alleen een geest te hebben, maar ook botten. Een instituut geeft ruggesteun. Het is doodvermoeiend om alles zelf te moeten verzinnen'.