Amsterdam, 25 oktober: stiltewandeling voor vluchtelingen

In de voetstappen van Abraham, een stiltewandeling door hartje Mokum

Op zondag 25 oktober de 'dag van de Stilte' om 13.00 uur vanuit het Huis op het Spui Handboogstraat 4, 1012 XM Amster-dam. Een stiltewandeling over het Spui en door het Begijnhof, als het niet regent. Bij regen wordt er binnen stilte gezocht en geëvalueerd met thee en een kletsmajoor.

Terach, de vader van Abram, werd in Ur bij de Perzische Golf geboren. Tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris, het tegenwoordige Irak, waar nu zo'n vreselijke oorlog woedt. En dan te bedenken dat daar tussen de Eufraat en de Tigris de Tuin van Eden gelegen moet hebben. Terach, zijn naam betekent Steenbok, had een souvenir-winkel in godenbeelden in zijn geboorteplaats. Terach dienden vele goden, staat te lezen bij Jozua 24:2. Samen met zijn zonen Abram en Nachor en de zoon van Harane Lot, trok Terach weg van zijn geboortegrond naar het hoge Noorden, naar Charan waar hij op 145 jarige leeftijd stierf. Vergeet echter niet dat in Bijbelse tijden er nog geen tijdwijzer bestond, dus die 145 jaar moeten we met een korreltje zout nemen.

Abram was de oudste zoon en herder van beroep. Hij trok na de dood van zijn vader met de kudden verder naar Kanaän. Verlost van de godenbeelden van zijn vader kon hij eindelijk gehoorzamen aan zijn opdracht: 'Abram trek uit je land, verlaat je familie en verwanten, en ga naar het land dat ik je wijzen zal'. 'Om een groot volk te worden, een zegen te zijn met aanzien en bron te worden voor vele'. In Genesis 17 sloot God dat verbond met Abram en maakte hem tot een vader van vele volken en noemde hem Abraham, wat zoveel betekent als 'heb vader lief'.

Tijdens deze stiltewandeling 'in de voetstappen van Abraham' denken wij aan de vluchtelingen die net als Abram naar het Noorden trok om een beter bestaan op te bouwen. Op deze laatste zondag van oktober vieren wij het lustrum van de 'dag van de Stilte'. U kunt bij deze stiltewandeling aansluiten door u aan te melden bij: th.breukel@upcmail.nl.

Thom Breukel

Foto: Raad van Kerken.