Treinreis door Europa

Geesje Werkman, lid van de Projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken, was zoals de laatste jaren gebruikelijk met zoon en kleinzoon op vakantie aan het strand. Dit keer aan de Adriatische kust in Italië. Zij doet hiervan verslag in NIEUWWIJ van 15 augustus jl.:

"Anders dan anders heb ik niet mijn terugreis georganiseerd. Ik ga altijd eerder terug, zodat zoon en kleinzoon ook nog quality time samen hebben. Vooraf had ik me bedacht dat het het ultieme gevoel van vrijheid moet zijn om te kijken hoe je terugreist zonder vooraf iets te organiseren. Als het zover is, realiseer ik me dat dit wel prijziger zal zijn. Ik koop in Ferrara een enkeltje München. In München kan ik dan doorreizen met de City Night Liner, een andere trein, of een Euroliner bus, maar ik kan ook een hotelletje nemen. Kortom de mogelijkheden zijn nog legio.

Ik moet in Bologna overstappen op een rechtstreekse trein naar München. In Bologna zie ik ze staan wachten, de vluchtelingen die naar het noorden van Europa willen trekken. Misschien zijn ze kort of iets langer geleden per boot naar Europa gekomen. En wie weet wat ze allemaal al hebben meegemaakt. Ik herken ze aan de dekentjes die ze in een cellofanen hoesje onder hun arm hebben. Waarschijnlijk kregen ze die van een kerk of hulporganisatie. Verder hebben ze nauwelijks bagage. Een jonge man, misschien 18 of 19, komt zo te zien uit Eritrea. Maar zeker weten doe ik het niet, anderen lijken me Syriërs en Somaliërs, weer anderen misschien mensen uit Noord-Irak. De jonge man in blauw shirt kijkt angstig. Op het station zijn er mensen die hen begeleid hebben. Smokkelaars? Ik weet het niet en ben benieuwd wat er gaat gebeuren."

Lees verder via deze link: www.nieuwwij.nl/verdieping/een-treinreis-door-europa