Fully Welcome

Banners voor een gastvrije houding naar vluchtelingen

Op Koningsdag hing er opeens een enorme banner midden in het centrum van Amsterdam. Let's Fully Welcome Refugees – met een foto van Vluchtgebouwbewoner Maryam gehuld in een knal-oranje hoofddoek. Terwijl de feestbootjes door de grachten dreunden, stonden mensen stil om foto's te nemen. Middenin de Bed, Bad en Brood discussie was dit een heel ander geluid. En straks op 5 mei hangen er al drie in de stad. Meer gebouwen gaan volgen.

Het experiment met mensen het leven zuur maken heeft nu wel lang genoeg geduurd. Het heeft niet geholpen. Mensen zijn daardoor niet eerder bereid om terug te keren. En er verdrinken méér mensen dan ooit in de Middellandse zee. We hebben een poosje onze principes ingeslikt, de ziel van ons land als migrantenland verraden en gehoopt dat het beter zou zijn voor iedereen. We hebben de deuren dichtgetrokken uit angst dat we het niet aan konden. Daarna hebben we de ramen gesloten. Toen nog snel de schoorsteen dichtgemetseld ook al werd het wat koud zo zonder kachel. Toen kwamen de mensen door het riool. Volledig gedesoriënteerd en murw gebeukt door de route zitten ze nu in het hoekje van het Europese huis te wachten op wat er komen gaat.

Hoe beter wij de grenzen sluiten, hoe meer wij de mensensmokkelaars in de kaart spelen. Geesje Werkman die namens de Protestantse Kerk de klacht indiende tegen de Nederlandse staat is heel helder. Hoe kleiner wij de gaatjes maken waardoor vluchtelingen Europa kunnen binnensluipen, hoe meer de mensensmokkelaar eraan verdient. Wil je hen werkelijk het brood uit de mond stoten, open dan legale wegen. Elke moeder met kind, elke jonge man die het leven nog voor zich heeft, zal dat de voorkeur geven. Maar als er definitief geen uitzicht is op een legale wegen, dan zijn ze overgeleverd aan de mensensmokkelaars. De wil tot leven riskeert dan de dood.

Er is een groeiende groep Nederlanders die weer een gastvrij land wil. Die niet langer wil debatteren of bad, bed en brood niet teveel van het goede is voor onze medemensen. En die dat niet langer met een hele onbewijsbare redenering humaan wil noemen. Fully Welcome krijgt het verwijt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Maar Europa is al vrij lang een harde heelmeester en de wond in de Middellandse Zee stinkt verschrikkelijk.

Fully Welcome is de nieuwe richting. Rust, ruimte en recht om te werken zodat het hoofd vrij is om plannen te maken voor de toekomst. De rafelrandjes van ons asielbeleid niet langer afhechten met onmenselijke gevangenisstraffen en het ontnemen van basisbehoeften aan mensen. Het zal voor degenen die heilig in harde regels geloven een gok zijn. Maar we hebben nu lang genoeg hun experimenteren en afglijden naar steeds inhumaner gedrag gadegeslagen. Met het oog op de toekomst, gefundeerd in realistische praktijken als die van de Pauluskerk en om een waardig mens te zijn en beeld van God.

Lees hier hoe u zelf een banner kunt bestellen [PDF]

Tekst overgenomen van: Rikko Voorberg (info@popupkerk.nl en 06-26218187) en Jasper Klapwijk (jasperk@xs4all.nl en 06-14395940).