Bed, bad, brood en begeleiding

De afgelopen weken heeft er politiek in Nederland weer een stormpje gewoed over vluchtelingen. Met als triest dieptepunt de fractieleider van de grootste regeringspartij die herhaaldelijk ‘uitgeprocedeerde’ asielzoekers vergeleek met topcrimineel Holleeder. Hoe ver kun je gaan in populisme?

De aanleiding was de uitspraak van de Raad van Europa, op verzoek van de Protestantse Kerk Nederland, over minimale fatsoenlijke omstandigheden over mensen zonder verblijfspapieren. Voor alle duidelijkheid: illegaal verblijf is geen strafbaar feit, anders dan meneer Zijlstra meent.

Wat meneer Zijlstra of de ministers ook niet vertellen, is dat van de ‘uitgeprocedeerden’ in Amsterdam uit de Vluchtkerk intussen ruim 25% alsnog een verblijfsvergunning heeft. Gewoon door nog een keer goed naar hun dossier te kijken. Gaandeweg ontstaat er een politiek-maatschappelijk klimaat waarin het normaal wordt om negatief te spreken over groepen mensen. Dat hebben we in de geschiedenis eerder meegemaakt en dat is nooit goed afgelopen.

Wat kerken van de overheid vragen is heel eenvoudig: zie elk mens aan als een mens. Een mens die een fatsoenlijk leven wil leiden, met een dak boven zijn hoofd, een bord eten en soms een douche en schone kleren. Ook al is deze mens tussen wal en schip geraakt. En bovenal: perspectief op een menswaardige toekomst, ook al ligt deze soms niet in Nederland. De mogelijkheid een opleiding te volgen, een beetje zakgeld te verdienen, nuttige bezigheiden te hebben, begeleid te worden op zijn weg, deel van een gemeenschap te zijn. Heel elementaire zaken, die voor iedereen van levensbelang zijn.

In kerken spreken we graag over mensen geschapen naar Gods beeld. En de Bijbel zegt zeer behartenswaardige zaken over vreemdelingen. We zingen erover bij het breken van brood en wijn. Zoals in lied 388, te zien op: www.youtube.com/watch?v=GrWrKgQlPUk

Voor ieder van ons een plaats aan de tafel,
ieder van ons schoon water en brood
een veilige plek, een plaats om te schuilen,
een plaats in Gods licht, als tafelgenoot.

Nu nog onze woorden en onze daden met elkaar in overeenstemming brengen.

Jan van der Kolk

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het blad van de Raad van Kerken in Leidschendam-Voorburg.