E-flits, juni 2015

U ontvangt hierbij gratis de e-flits van de Raad van Kerken met actuele oecumenische informatie. Met veel komende activiteiten waar u zich voor kunt opgeven.

Naar buiten
Breng spul uit de kerk naar buiten, de straat op. De organisatie van de kerkennacht 2015 laat dat soort acties filmen en op Youtube zetten in het kader van het thema 'Kerk binnenstebuiten'. Daarmee vraagt men aandacht voor de kerkennacht die in het weekend van 19 tot 21 juni plaatsvindt. Bert Kuipers voorzitter van de Kerkennacht plaatste een beeld van Han Petri buiten de Laurenskerk als teken van hoop. Hij nomineerde drie andere mensen om ook iets buiten te zetten. Via Youtube (kijk naar het filmpje van Klaas van der Kamp) en www.kerkennacht.nl kan men de actie volgen.

Wisseling wacht
Op 10 juni vindt de verkiezing plaats van een nieuwe voorzitter en een nieuwe vice-voorzitter van de Raad van Kerken. Er zijn filmpjes op Youtube gezet waarin de huidige voorzitter Henk van Hout en de huidige vice-voorzitter Marius van Leeuwen aan het woord komen. Klik hier.

Christuscode
Geef je op. Op 9 september, 14.15 uur in de Bergkerk te Amersfoort wordt de wisseling van het presidium gevierd met een symposium over ‘de oecumenische Christuscode’. Theoloog Arjan Plaisier en filosofe Désanne van Brederode horen bij de inleiders. Opgeven via rvk@raadvankerken.nl.

Walk of Peace
Op 20 september lopen mensen in Den Haag voor de vrede. Het thema van de vredesweek is ‘Vrede verbindt’ en daarmee laten ze zien dat we in Nederland elkaar accepteren zonder discriminatie en daarin ook spiegel willen zijn voor verhoudingen in het Midden-Oosten en in Europa. Loop mee. Klik hier.

Als pelgrim op pad
Geef je op. In juni komt er nog een special over de pelgrimage getiteld ‘Met liturgie naar buiten’. En op 25 september kunt u vanuit plaatselijke kerken verder in gesprek over de mogelijkheden de pelgrimage een plek te geven in het plaatselijke programma. Kom ook naar de Bergkerk in Amersfoort. Vanaf 13.00 uur. Opgeven via rvk@raadvankerken.nl.

Web
Eén keer per jaar komen de webmasters van de Raad bij elkaar. Onlangs was weer het zo ver. Naast de algemene informatiesite www.raadvankerken.nl zijn er diverse andere nauw bij de Raad betrokken websites. Bij de algemene site is er een nieuw onderdeel ‘regio/lokaal’, waar men plaatselijke input kan geven. En één van de groene sites heeft een doordacht nieuw zoeksysteem. Neem ook eens een kijkje: www.scheppingvieren.nl.

Ramadan
Voor de moslims begint de ramadan op 18 juni. Op 17 juli vindt het Suikerfeest plaats. Op de website is een voorbeeld van een groet die men naar een naburige moskee kan sturen. Klik hier.

Schipholpastoraat
Het oecumenische Schipholpastoraat bestaat 40 jaar. Dat wordt 26 juni gevierd. Er verschijnt onder meer een boek waar een voorwoord bij is geschreven vanuit de landelijke Raad van Kerken.

Web
Margarithe Veen heeft voor de Raad van Kerken een impressie geschreven bij de Kirchentage in Stuttgart. Klik hier.

Wereldvluchtelingendag 2015
Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag organiseert Kerk in Actie een conferentie 'Veilig naar Europa' op 18 juni in Utrecht. Ieder mens heeft recht op kansen om zijn leven vorm te geven. Meer informatie: klik hier.

Zij die een nieuw mailadres willen laten opvoeren of de gratis flits willen opzeggen, kunnen dat melden op rvk@raadvankerken.nl. Dit is jaargang 8, no. 6, 2015 van de e-flits.